Посланик на добра воля

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Посланик на добра воля е публична личност, която използва своята известност и влияние за благотворителни дейности, насочени към решаването на значими обществени проблеми в регионален и световен мащаб.

За тази длъжност се привличат известни хора на изкуството, писатели, учени, лауреати на Нобелова награда, членове на монархически династии, политици, общественици, бизнесмени, спортисти, лауреатки от конкурси за красота. Благодарение на повишения медиен интерес към тях посланиците на добра воля спомагат за привличане на внимание и събиране на средства за каузи като зачитане на човешките права, събиране на хуманитарни помощи, преодоляване на недохранването и глада в световен мащаб, превенция на болести и др.

Посланици на добра воля имат някои от службите на Организацията на обединените нации, например ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, ВКБООН, ПРООН, СЗО, IIMSAM. Освен тях посланици на добра воля имат и Съветът на Европа, организациите „Червен кръст“, „Амнести интернешънъл“, „SOS детски селища“ и др. Министерството на външните работи на България назначава Бисер Киров за посланик на добра воля на Република България в Руската федерация[1]

Посланици на добра воля[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Global Embassy, сайт посветен на посланиците на добра воля