Посред нощ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Посред нощ
Middle of the Night
РежисьориДелбърт Ман
ПродуцентиДжордж Джъстин
СценаристиПади Чайефски
В ролитеФредрик Марч
Ким Новак
МузикаДжордж Басман
ОператорДжоузеф Брун
МонтажКарл Лърнър
Филмово студиоСудан Продакшънс
РазпространителColumbia Pictures
Жанрдрама
Премиера31 август 1959
Времетраене118 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Приходи$ 1 500 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Посред нощ“ (на английски: Middle of the Night) е американски драматичен филм от 1959 година на режисьора Делбърт Ман с участието на Фредрик Марч и Ким Новак, адаптация на едноименна пиеса, поставяна на Бродуей.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Двадесет и четири годишната разведена жена Бети Прайсър (Ким Новак) работи като рецепционистка в офиса на производител на дрехи. Тя е принудена да си вземе работа за в къщи. Нейният началник, петдесет и шест годишния вдовец Джери Кингсли (Фредрик Марч) отива, за да вземе документите.

Познавайки се само професионално, Бети разказва на Джери за проваления си брак с музиканта Джордж (Лий Филипс). Джери има дъщеря на нейната възраст, Лилиан (Джоан Копланд), а също и сестра Евелин (Едит Мейсър), стара мома, която е изцяло зависима от него.

Джери набира смелост да покани Бети на вечеря. Той се запознава с майка и, госпожа Мюлер (Гленда Фарел) и сестра и Алис (Джейн Норис), с които Бети споделя един апартамент. Връзката им се развива, но Бети е притеснена от това дали е редно да се среща с работодателя си. От своя страна, Джери се чуди, дали възрастовата разлика между тях не е причината за нейната сдържаност. Въпреки всичко, те преживяват романс от май до декември.

Членовете на семействата категорично отхвърлят тази връзка. Госпожа Мюлер смята Джери за долен старец, а сестра му нарочва Бети като зестрогонка, а него като глупак. Съпругът на Лилиан, Джак (Мартин Болсам) поздравява Джери, с което си навлича презрението на съпругата си и предизвиква скандал помежду им. Един колега, Уолтър Локман (Албърт Декър), който е хванат в капана на дълъг и нещастен брак, насърчава Джери да направи каквото е необходимо, за да намери истинското щастие.

Джордж се появява в града и се опитва да убеди Бети да се върне при него. В момент на слабост, те имат романтична среща. Бети го съжалява и се опитва да убеди Джери, че тяхната връзка не означава нищо за нея в емоционален аспект. Джери се чувства унижен.

Сестрата на Джери забелязва колко потиснат е той, когато се прибира в къщи. В състояние на депресия, Джери научава, че Уолтър е погълнал свръхдоза лекарства във вероятен опит да се самоубие. Джери вижда в това знак, че трябва да преследва щастието си, докато все още може. Той се връща при Бети с разперени ръце.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Фредрик Марч Джери Кингсли
Ким Новак Бети Прайсър
Гленда Фарел госпожа Мюлер
Албърт Декър Уолтър Локман
Мартин Болсам Джак
Лий Грант Мерилин
Лий Филипс Джордж Прайсър
Едит Мейсър Евелин Кингсли
Джоан Копланд Лилиан
Бети Уолкър Розалинд Нейман
Лу Гилбърт Шърман
Руди Бонд Гулд
Ефи Афтън господин Хърбърт
Джейн Норис Алис Мюлер
Дейвид Форд Пол Кингсли
Лий Ричардсън Джоуи Локман [1]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли – „Посред нощ“ // Internet Movie Database. Посетен на 14 март 2019.
  2. Awards for Middle of the Night // IMDb. Посетен на 2015-3-10. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Middle of the Night в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​