Психосоматична медицина

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Психосоматиката (от старогръцки: ψυχή, психе – душа, дух; σῶμα, сома – тяло) е направление и дисциплина в медицината (психосоматична медицина) и психологията, което изучава влиянието на психологически фактори върху физическите оплаквания, състояния и заболявания. Като интердисциплинарно поле в медицината изучава отношението между социалните, психологическите и поведенческите фактори върху процесите на тялото и качеството на живот при хора и животни. Психосоматичната медицина включва интердисциплинарни оценявания и мениджмънт, включващи разнообразни специалности като психиатрия, психология, неврология, хирургия, алергология, дерматология и психоневроимунология. Клинични ситуации, където умствения процес действа като основен фактор, повлияващ медицинските резултати са областите, в които психосоматичната медицина има компетенция [1].

Психосоматична връзка[редактиране | редактиране на кода]

Психосоматичната връзка представлява връзката между психиката/душата и тялото на човек.[2] В съвременната психология и медицина тя се взема под особено внимание при работата с всяко едно заболяване, защото е установено, че такава връзка съществува и цялостното психично и емоционално състояние на човек, оказват пряко влияние върху неговото тяло и обратното. Последните изследвания установяват, че голяма част от соматичните (телесни) проблеми и заболявания, са следствие на неразрешени конфликти или незадоволително психично и емоционално състояние на човек, но също така и ако тялото бъде подложено на външни неблагоприятни влияния и се разболее, то неминуемо ще настъпят негативни промени и в психически аспект. Не е установено все още как и къде се случва тази връзка, но различни автори се опитват да дават обяснения за това.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Levenson, James L. Essentials of Psychosomatic Medicine. American Psychiatric Press Inc, 2006. ISBN 978-1-58562-246-7.
  2. Lipowski, Z. J. (1984). What does the word „psychosomatic“ really mean? A historical and semantic inquiry. Psychosomatic Medicine, 46(2), 153 – 171.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Psychosomatic medicine“ и страницата „Психосоматика“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.