Птолемей Керавън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Птолемей Керавън
Роден
318 г. пр.н.е.
Починал
279 г. пр.н.е. (39 г.)
Семейство
РодПтолемеи
БащаПтолемей I
МайкаЕвридика I
Братя/сестриПтолемая
Лизандра
Арсиноя II
Птолемей II
Мелеагър
СъпругаАрсиноя II
Птолемей Керавън в Общомедия

Птолемей Керавън или Филаделф (на старогръцки: Πτολεμαίος Κεραυνός, тоест Мълния) e цар на Македония и Тракия от 281 до 279 г. пр. Хр. Той е най-възрастният син на египетския цар Птолемей I и на Евридика I, дъщеря на Антипатър.

В началото той е наследник на трона. През 285 г. пр. Хр. полубрат му Птолемей II получава престола, като прережда големите синове на Птолемей I от първия му брак с Евридика I и през 282 г. пр. Хр. поема властта. Тогава Птолемей Керавън напуска Египет с майка си Евридика и намира убежище при Лизимах и Селевк I. През 281 г. пр. Хр. Лизимах пада убит в битка и Птолемей Керавън става на неговото място цар на Македония и Тракия. Той се жени за вдовицата на Лизимах и негова полусестра Арсиноя II (Arsinoë II), най-възрастната дъщеря на мащехата му Береника I.

Птолемей Керавън се бие по време на нашествието на келтите с навлезлите келти в Македония, Илирия и Гърция. Предлага на командира Болгий откуп, за да се оттегли, но Болгий, подкрепян от траките, отказва. В състоялата се битка след това той успява да плени младия македонски цар и го обезглавява през 279 г. пр. Хр.

На трона го наследява брат му Мелеагър и е сменен след два месеца.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]