Рикардо Карвальо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рикардо Карвальо
Лична информация
Роден
Рикардо Алберто Силвейра
де Карвальо
18 май 1978 г. (1978-05-18) (45 г.)
Ръст181 cm
ПостЦентрален защитник
Настоящ отбор
Отбор Монако
Номер6
Договор до2014
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1997 – 2004
2004 – 2010
2010 – 2013
2013–
Порто
Челси
Реал Мадрид
Монако
73
135
50
9
(3)
(7)
(3)
(0)
Национален отбор
2003– Португалия88(6)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства  и е актуална към 1 юни 2013.
Рикардо Карвальо в Общомедия

Рикардо Алберто Силвейра Карвальо (на португалски: Ricardo Alberto Silveira Carvalho) е португалски футболист роден на 18 май, 1978 г. в Амаранте, Португалия състезаващ се за френският отбор на Монако

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Челси[редактиране | редактиране на кода]

Рикардо Карвальо бе важна част от желязната защита на отбора в годините на двете спечелени титли през 2005 и 2006 г. През последните две кампании Рикардо заигра на още по-високо ниво и бе избран за Играч на годината за сезон 2007/08 от играчите на отбора.

Предходната година е необичайна за Рикардо, неговия първи сезон без спечелен трофей от 5 години. Четирите години с шампионските титли, спечелени с Порто и Челси бяха последвани от успехите за Карлинг Къп през сезон 2006/07, а контузия в коляното във финалния месец от сезона му попречи да бъде част от триумфа на Уембли в турнира за ФА Къп.

Рикардо бе част от голямото португалско нашествие в Челси с идването на Жозе Моуриньо за сезон 2004/05 г. На отбора бе нужен централен защитник, който да замени Марсел Десаи и новия мениджър Жозе Моуриньо му се довери.

Рикардо бе ключова фигура за Порто през двете години, в които отбора спечели домашни и европейски отличия. Мястото на Десаи бе заето от друг доказан шампион.

Репутацията на Карвальо като централен защитник, еднакво добре играещ с глава и крака бе подчертана на Евро 2004, където бе избран в идеалния отбор на турнира от УЕФА.Качествата на Карвальо са забелязани и след като първоначално играе за Лека, Порто го привлича като тийнейджър и след един мач е изпратен да се обиграва в Витория Сетубал, а впоследствие и в Алверка.

След като Жорже Коща преминава от Порто под наем в Чарлтън, Рикардо получава своя шанс.

Карвальо играе всяка една минута от кампанията на Порто в Шампионската лига, завършила с триумф, а и измества Фернандо Коуто от отбора на Португария на Евро 2004 след загубата в първия мач от Гърция.

Забележителната 2004 година бе завършена от спечелването на Наградата на УЕФА за най-добър защитник. Челси закупува Карвальо за 19,85 млн. лири и той се адаптира изключително бързо към Висшата лига. През зимата на сезон 2004/05 счупен пръст го изкарва извън терените за два месеца, но Рикардо се завръща за финала на Карлинг Къп и за края на първия шампионски сезон на „сините“ след 50 години.

Сезон 2005/06 започна с неговото публично несъгласие с решението на мениджъра да го остави няколко мача извън игра. Моуриньо реагира решително и непоколебимо. Рикардо научи своя урок и отново бе несменяем титуляр в непробиваемата защита на „сините“. Той отново записва забележителна кампания, която завърши с победа над Манчестър Юнайтед и втора поредна спечелена титла.

Световното през 2006[редактиране | редактиране на кода]

Като един от многото играчи на „сините“, участващи на Световното през 2006, Рикардо бе невинен при изгонването на Уейн Рууни в мача срещу Англия, но направи дузпа в срещата с Франция на полуфинала и Португалия отпадна от надпреварата.

Вследствие на напускането на Уилям Галас през лятото, съдбата на Челси зависеше от добрата форма на Рикардо в сърцето на отбраната на отбора.

Европейското през 2008[редактиране | редактиране на кода]

Евро 2008 не е толкова успешно за Карвальо, като Португалия отпада от Германия за 1/4 финалите. Сега Рикардо работи с бившия национален треньор на родината му, а и подписа нов договор с клуба, осигуряващ му престой в Челси до края на кариерата.

Реал Мадрид[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 2010 година се появява интерес от страна на Реал Мадрид, където работи неговия сънародник Жозе Моуриньо. Бива привлечен за сумата от 7.9 милиона евро и през сезон 2010/2011 се проявява като важна фигура в защитата на Белите.[1]

След огромни спекулации за неговото напускане от Реал Мадрид през лятото на 2012 г., Моуриньо публично заявява, че той няма да може да получи достатъчно игрово време през сезон 2012/13 г., но въпреки това Карвальо предпочита да остане в клуба и да изпълни договора си.[2]

Монако[редактиране | редактиране на кода]

На 28 май 2013 г. преминава във френския отбор на Монако, който през новия сезон ще играе в Лига 1 на френското футболно първенство. Рикардо преминава в отбора със статута на свободен агент и договорът му е за една година с опция след това да бъде продължен за още една.[3][4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]