Рио Неукен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рио Неукен
Долината на Рио Неукен с езерето Пелегрини
Долината на Рио Неукен с езерето Пелегрини
Общи сведения
МестоположениеАржентина
Дължина420 km
Водосб. басейн50 774 km²
Отток308 m³/s
Начало
МястоАнди
Координати36°25'S, 70°39'W
Устие
МястоРио Негро
Координати38°59'45"S, 67°59'50"W
Рио Неукен в Общомедия

Рио Неукен (на испански: Rìo Neuquèn) е една от най-големите реки в Патагония. Разположена е в провинция Неукен, в Южна Аржентина, където е втората най-значима река след Рио Лимай. Средният ѝ годишен отток е 308 м3/с, а площта на водосборния басейн – 50 774 км2.

Реката извира на височина 2300 м в североизточната част на провинцията и преминава през Андите в югоизточна посока, като се захранва от множество по-малки реки. Сред главните ѝ притоци са реките Трокоман, Варварко и Агрио, последната от които съставлява една трета от водосборния басейн на Рио Неукен. По пътя на реката в нея попадат седименти от вулканите Копахуе и Домуйо и това понякога влияе на чистотата на бистрите ѝ води.

Каньон край Рио Неукен

След вливането на Агрио реката не образува естествени езера, които да регулират течението ѝ. Това довежда до рязко покачване на водното ниво по време на суша или в дъждовни периоди. Изграденият вторичен канал, оттичащ се в езерето Пелегрини в провинция Рио Негро, цели да балансира внезапните промени в нивата. Подобно действие има и каскадата Серос Колорадос.

В долната част на течението край град Неукен реката се влива в Рио Лимай и двете образуват Рио Негро, която продължава към Атлантическия океан.

Рио Неукен е чест обект на риболовна дейност. Има възможност за богат улов на пъстърва и патагонски кротушки.