Ричард Чембърлейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Чембърлейн.

Ричард Чембърлейн
Richard Chamberlain
американски актьор
Чембърлейн през 1964 г.
Чембърлейн през 1964 г.

Роден
Джордж Ричард Чембърлейн
31 март 1934 г. (90 г.)

Националност САЩ
Актьорска кариера
Активност1958 –
Семейство
МайкаЕлза Уинифред фон Фишер фон Бенцон-Матюс

Уебсайтwww.richardchamberlain.net
Ричард Чембърлейн в Общомедия

Ричард Чембърлейн (на английски: Richard Chamberlain) (роден на 31 март 1934 г.) е американски актьор и певец, станал популярен още като малък. Участва в редица известни филми и сериали, сред които „Доктор Килдер“ (1961–1966), „Шогун“ (1980), „Самоличността на Борн“ (1988) и „Птиците умират сами“ (1983).

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Джордж Ричард Чембърлейн е роден на 31 март 1934 г. в Бевърли Хилс. Той е второто дете в семейството. Когато е на 2-годишна възраст той, заедно с родителите и брат си Бил, заминава за Холивуд.

Завършва колежа „Помона“ в Калифорния, където изучава изобразително изкуство и актьорско майсторство. Две години Ричард прекарва в Корея, където участва във войната, и това е най-тежкият етап от живота му. Когато се връща в Лос Анджелис, той си намира агент, който да му търси роли.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Започва с второстепенни и епизодични участия във филмови и театрални продукции. По това време от Метро-Голдуин-Майер търсят изпълнител на главната роля в сериала „Доктор Килдер“, който впоследствие се превръща в един от най-хитовите сериали на компанията. За ролята на доктор Гилеспи вече е избран Реймънд Мейси, но за главната роля все още се търси обещаващ млад актьор. Ричард Чембърлейн се обажда в компанията, за да изпробва късмета си. Чембърлейн е идол на тийнейджърите в САЩ през 60-те. С актьорското си присъствие в хитов сериал, Ричард кара милиони момичета и жени да въздишат по него. Той получава 12 000 писма от почитатели всяка седмица, което е повече от писмата, получавани от Кларк Гейбъл за ролята му в „Отнесени от вихъра“.

След пет години и половина участие в „Доктор Килдер“, с няколко награди зад гърба си, Ричард напуска сериала и заминава за Англия, където участва в „Дамата от Шалот“. Там той партнира на Катрин Хепбърн, а след това изпълнява и ролята на Хамлет.

През 1980 г. изпълнява главната ролята в минисериала „Шогун“, която е отказана преди това от Шон Конъри. Сериалът се превръща в хит и отново издига Чембърлейн на върха на славата. Година по-късно получава ролята на отец Ралф де Брикасар в „Птиците умират сами“. Ричард е удостоен с няколко престижни награди за участието си в „Птиците умират сами“, включително със Златен глобус в категория „Най-добър поддържащ актьор в телевизионен минисериал или филм“.

През 1990 г. взима участие в театралните мюзикъли „Моята прекрасна лейди“ и „Звукът на музиката“, в които продължава да играе. Днес Ричард живее на хавайския остров Оаху, където има красива къща.

След 2000 г. Чембърлейн гастролира в редица сериали, сред които ситкома „Уил и Грейс“ и възобновения „Туин Пийкс“ през 2017 г.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 г. Чембърлейн разкрива, че е гей в своята автобиография „Разтърсваща любов“.[1] Той има дългогодишна връзка със сценариста и продуцент Мартин Рабет.[2]

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]