Салон на изкуствата (Хамбург)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Салон на изкуствата
Kunsthalle Hamburg
Музеи в Германия
МестоположениеХамбург
Тематикаизкуство
Основан1869
АрхитектГеорг Теодор Ширмахер
Херман фон дер Худе
Фриц Шумахер
Освалд Унгерс
Допълнителна информация
ДиректорХуберт Гаснер
Телефон+49 40 428131200
Сайтhamburger-kunsthalle.de
Карта
Местоположение в Hamburg-Mitte
Салон на изкуствата в Общомедия
Сградата на Ширмахер
Главният вход на музея
Галерия на съвременното

Салонът на изкуствата е музей в град Хамбург, Германия.

Основната му колекция е от картини на Хамбург от 14 век, картини на холандски и фламандски художници от 16 и 17 век, френски и немски картини от 19 век, модерно и съвременно изкуство. Музейната сбирка се съхранява в три свързани сгради в центъра на града, близо до централната жп гара и езерото Биненалстер (Binnenalster).

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият музей е построен в периода 1863 – 1869 г. от архитектите Георг Теодор Ширмахер и Херман фон дер Худе. Архитектът Фриц Шумахер създава дизайна на втората сграда, построена през 1919 г. Галерията на съвременното (Galerie der Gegenwart) е проектирана от Освалд Унгерс, планирана е и построена между 1976 и 1997 г.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Музеят съхранява важна колекция от картини от 19 век от Макс Либерман, Ловис Коринт, Филип Ото Рунге, Каспар Давид Фридрих и Адолф фон Менцел. Галерията на съвременното е посветена на модерното изкуство от началото на 20 век – Пабло Пикасо, Паул Клее, Макс Бекман и изкуството след 1945 г.

Една от картините в Салона е част от известния Франкфуртски обир от 1994. Дадената под наем на франкфуртския салон на изкуствата „Мъгла“ на Каспар Давид Фридрих е сред откраднатите. След преговори с крадците, адвокат я̀ купува обратно; когато салонът отказва да му плати „уговореното“, той завежда дело и го печели.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Kunsthalle Hamburg в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​