Свети Ахил (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Ахил.

Свети Ахил
Άγιος Αχίλλειος
Панорама към Ахил от понтонния мост
Карта
Страна Гърция
Адм. единицаПреспа
АкваторияМалко Преспанско езеро
Население230 души (2001)
Свети Ахил в Общомедия

Свети Ахил или понякога Ахил или Градище[1] (на гръцки: Άγιος Αχίλλειος, Агиос Ахилиос) е остров в Република Гърция, дем Преспа, област Западна Македония.

География[редактиране | редактиране на кода]

Островът е разположен в Малото Преспанско езеро и е свързан с брега с понтонен мост. Отдалечен е на 50 километра западно от град Лерин (Флорина), намира се на границата между Гърция и Албания. На острова е разположено едноименното село.

История[редактиране | редактиране на кода]

Самуиловата базилика „Свети Ахил

На остров Свети Ахил са развалините на средновековния български град Преспа с базиликата „Свети Ахил“, в която в 1965 година Николаос Муцопулос открива погребението на цар Самуил.[2][3]

Базиликата „Свети Ахил“ е в североизточната част на острова. Северно от нея е средновековната църква „Свети Георги“ от XV век, гробищна църква на село Ахил, разположена в северозападната част на острова. На юг от селото са останките на базиликата „Свети Апостоли“ от XI - XII век. В южната част на острова е храмът „Свети Димитър“ от XIV век, а в югоизточната му част, на хълма Калето, е разположена църквата „Света Богородица Порфирна“ от средата на XVI век.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]