Седем невести за седем братя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Седем невести за седем братя
Seven Brides for Seven Brothers
РежисьориСтенли Донън
ПродуцентиДжак Къмингс
СценаристиАлбърт Хакет
Франсис Гудрич
Дороти Кингсли
В ролитеХауърд Кил
Джейн Пауъл
Джеф Ричардс
Мат Матокс
Марк Плат
Жак д'Амбуазе
Том Рал
Ръс Тамблин
МузикаСал Чаплин
Джин ди Пол
ОператорДжордж Дж. Фолси
МонтажРалф Е. Уинтърс
Филмово студиоМетро-Голдуин-Майер
Жанрмюзикъл
Премиера22 юли 1954
Времетраене102 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 2 540 000
Приходи$ 9 403 000
Външни препратки
IMDb Allmovie
Седем невести за седем братя в Общомедия

„Седем невести за седем братя“ (на английски: Seven Brides for Seven Brothers) е американски филм, мюзикъл[1] от 1954 г. Сценарият е основан на разказа „Сабинянките“ на Стивън Винсънт Бенет, на свой ред основаващ се на древноримската легенда за похищението на сабинянките.

През 1954 г. филмът е номиниран за Оскар в категорията „Най-добър филм“. В списъка на Aмериканския филмов институт за най-добрите американски мюзикъли на всички времена филмът е включен на 21-во място. През 2004 г. е избран за съхранение в американския Национален филмов регистър на Библиотеката на Конгреса „като културно, исторически или естетически значим“.

Като особеност на мюзикъла се прославя необичайната хореография[2] в постановката на Майкъл Кид – например танците по време на дървесната сеч и издигането на хамбара.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива по време на завоюването на Дивия Запад, по-точно през 1850 г. в Орегон. Сирачето Мили, младо момиче, работи в крайпътна таверна. Веднъж на няколко месеца от гората в града идва червенобрадият Адам Понтипай, собственик на ферма някъде по склоновете на планината. Той пристига за покупки и заедно с това си търси съпруга. Жителите на града му се присмиват, говорейки, че нито едно нормално момиче няма да го последва в такава пустош. Въпреки това той веднага намира общ език с Мили, оженват се и я взима със себе си.

Пристигайки във фермата в планината, Мили осъзнава, че Адам се е оженил за нея повече заради това, че му е нужна домакиня за неподредения дом, където той живее с шестимата си буйни братя. Мили обаче бързо въвежда ред и показва кой сега е стопанин на къщата. Седемте братя, включително мъжът ѝ, започват да я слушат. Мили и Адам разбират, че наистина се обичат.

Благодарение на пъргавата Мили и наставленията ѝ, шестте ѝ брадясали и некъпани девера бързо се променят и вече изглеждат като истински джентълмени. Тя слиза заедно с тях в родния си град. Там юношите се запознават с няколко млади девойки, които са очаровани от великолепните им маниери и приятните шеги. Но градските момчета, макар и понатупани от братята, ги прогонват. След известно време влюбените братя слизат отново в града през нощта и открадват момичетата. Гражданите започват да ги преследват, но падналата зад впряга на братята лавина им попречва и те трябва да изчакат края на зимата, за да преминат прохода.

Мили, узнала какво са натворили братята, приема похитените момичета (някои от които нейни приятелки) в дома си, а братята прогонва да спят в хамбара, където да прекарат цялата зима. По време на дългите месеци, между девойките и похитителите им възникват истински чувства. Освен това Мили често им чете историята за открадването на сабинянките, които застават между семействата и похитителите си и спасяват римските си мъже от разправа.

Идва и пролетта. Проходът е открит. Жителите на града с оръжия в ръце се отправят към фермата. Когато събират накуп братята, за да се разправят с тях, се чува бебешки плач – съвсем скоро се е родило дете на Мили и Адам. „Чие е това дете?“ – пита един от бащите на момичетата. Всички девойки се споглеждат и дружно отговарят: „Мое!“. Шестте братя, под дулата на оръжията, трябва сега да се оженят за момичетата.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Джейн Пауъл Мили
Хауърд Кийл Адам
Ана К. Нилсън Мисис Елкот
Ръс Тамблин Гидеон
Вирджиния Гибсън Лиза
Марк Плат Даниел
Рута Лий Рут [3]
  • Четирима от актьорите, играещи по-младите братя са танцьори, двамата други – шампион по гимнастика (Гидиън) и бивш бейзболист (Бенджамин). Всички невести са играни от танцьорки: от тях особено известна е Джули Нюмар (Доркас).

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Музиката на песните е на Сол Чаплин и Джин ди Пол, текстовете – на Джони Мърсър:

  1. Barn Dance
  2. Barn-raising
  3. Kidnapped and Chase
  4. Bless Your Beautiful Hide – песента на Адам
  5. Wonderful, Wonderful Day – песента на Мили
  6. When You’re in Love
  7. Goin' Co’tin
  8. House-Raising Dance
  9. Lonesome Polecat
  10. Sobbin' Women
  11. June Bride
  12. Spring, Spring, Spring

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Seven Brides for Seven Brothers(1954)
  2. Gold, Sylviane (March 2008). "DEATHS: Michael Kidd (1915-2007)". Dance Magazine. 82 (3): 88–89.
  3. Пълен списък на актьори и роли - „Седем невести за седем братя“ // Internet Movie Database. Посетен на 18 юни 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]