Стефан Капичич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стефан Капичич
Роден
1 декември 1978 г. (1978-12-01) (45 г.)
РодителиДраган Капичич (баща)
Слободанка Жугич (майка)
НаградиНай-добър дебютант (2003)
Уебсайтwww.stefankapicic.com
Стефан Капичич в Общомедия

Стефан Капичич (роден на 1 декември 1978 година в Кьолн, Германия) е сръбски актьор.

Биография и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Син е на известния баскетболист Драган Капичич, световен и европейски шампион, и актрисата Слободанка Жугич. Връща се с родителите си в Белград, когато е на три години. През детските си години присъства на всички възможни театрални представления изнасяни в Белград, като същевременно взема и уроци. След завършване на средно училище записва философия, а под влиянието на майка си изучава и актьорско майсторство. Проявява желание да стане баскетболист като баща си, но се отказва, смятайки, че няма да стане толкова добър, колкото него.[1] В Академията за драматични изкуства в Белград, считана за една от най-реномираните в Европа, му преподават професор Гордана Марич и професор Миня Дедич.

През първата си година в академията получава предложение за присъединяване към Народния театър и участва в пиесата „Съпругата на Хасан ага“. Скоро кариерата му процъфтява и в резултат на това последват около 50 участия в театрални представление, сред които „Венецианският търговец“ на Шекспир, „Електра“ и „Прометей“ на Еврипид, „Братя Карамазови“ на Достоевски, „Смърт“ на Уди Алън и др.

Участва в редица пиеси и филмови продукции, включително и ситкоми, снима се в реклами, дава гласа си за анимационни филми.[2] Първото му участие в холивудски филм е в „Тарикатите Блум“ (ориг. заглавие: The Brothers Bloom, 2008), където е немски собственик на бар.[3] Носител е на награда за най-добър дебютант на 38-ия Нишки филмов фестивал, състоял се през 2003 година, а същата година получава награда на Фестивала за актьорски постижения в сферата на фантастичните филми за ролята си на Бане във филма на режисьора Милош Петричич „Скоро сасвим обична прича“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((hr)) Zvijezda "Larina izbora" Stefan Kapičić htio je biti košarkaš. Vecernji.hr. Посетен на 29 август 2013.
  2. ((sr)) Stefan Kapicic. Eserbia.org. Посетен на 29 август 2013.
  3. ((sr)) Stefan Kapičić Biografija. Poznati.info. Посетен на 29 август 2013.