Тит Секстий Африкан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Тит Секстий Африкан.

Тит Секстий Африкан
римски политик
Роден
16 г.
Починал
I век (16 г.)
Семейство
РодСекстии
ДецаТит Секстий Магий Латеран
Други родниниАпий Клавдий Пулхер (суфектконсул)

Тит Секстий Африкан (на латински: Titus Sextius Africanus; * 16 г.; † 61 г.) е политик и сенатор на Римската империя по времето на император Нерон. Прадядо е на император Пупиен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от благородната фамилия Секстии.[1] Потомък е на Тит Секстий, който през 44 пр.н.е. управлява провинция Африка Нова (Нумидия) и през 42 пр.н.е. завладява провинцията Africa Vetus.

В началото на 50-те години той планува брак с Юния Силана,[2] но Агрипина Млада му повлиява да не се жени за нея. Жени се за Вибия и има дъщеря Секстия, която се омъжва за Апий Клавдий Пулхер (суфектконсул 2 век) и става майка на Клодия Пулхра (която става съпруга на Марк Пупиен Максим и майка на император Пупиен) и на Апия Ветурия Аврелия Коецива Сабинила (която е съпруга на Гай Октавий Светрий Прокул). Баща е вероятно и на Тит Секстий Магий Латеран (консул 94 г.), който е баща на Тит Секстий Африкан (консул 112 г.).

От юли 59 г. Африкан става суфектконсул заедно с Марк Осторий Скапула, малко преди убийството на Агрипина от Нерон. През 61 г. той провежда в Галия цензуса (преброяването) заедно с Квинт Волузий Сатурнин и Марк Требелий Максим.[3] Тит Секстий също е член на колегията на арвалските братя.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Gerhard Winkler, Sextius Nr. II 1., T. S. Africanus, Der Kleine Pauly. Bd. 5, 1975, Sp. 156 f.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. b c Тацит, Annalen 13, 19.
  2. Smith, William (1870), Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston, "Africanus, T. Sextius" Архив на оригинала от 2007-10-09 в Wayback Machine.pp. 57
  3. Тацит, Annalen 14, 46.