Тромбофлебит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тромбофлебит
Радиологично изображение показващо тромбоза на голямата подкожна вена
Специалностфлебология, кардиология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10I80, I82.1
МКБ-9451
База данни
MedlinePlus
001108
Мед. рубрики MeSHD013924

Тромбофлебитът е възпаление на стените на вената с образуване на тромб. Различават се тромбофлебит на повърхностните и тромбофлебит на дълбоките вени. По-често са поразени вените на долните крайници и малкия таз. Понякога заболяването се появява като усложнение след раждане, различни операции, инфекциозни заболявания, злокачествени образувания.

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Причини за появата: инфекции, травма на вената, забавено оттичане на кръвта и промени в процес на съсирване.

При поява на болестта[редактиране | редактиране на кода]

Началото на болестта е остро. Появява се зачервяване, болки, уплътнения по дължината на вената, повишава се температурата. При поразяване на дълбоките вени има остри болки в крайниците.

Същност на болестта[редактиране | редактиране на кода]

Тромбофлебитът е заболяване, при което кръвни съсиреци спират кръвният поток. Причината за възникването му са застой на кръв във вената вследствие на продължителна неподвижност, от дълго стоене прав на едно място, от притискане и травми. При това положение се създават условия да се образуват съсиреци. Освен чрез лекарство той може да се лекува и със средства на народната медицина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Природната медицина – Панацея , Автори: проф. Христо Мермерски и д-р Йонко Мермерски, Издателство: Интерюнивърсити Мермерски ЕООД, 2009, стр. 710