Уеб хостинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уеб хостингът (на английски: web hosting) е вид хостинг, като при него става въпрос за разполагане само на уеб базирано съдържание върху отдалечен сървър, най-често интернет сървър. Много често уеб хостинг и хостинг се използват като синоними, макар че хостинг е по-обобщен термин, който включва мейл хостинг, FTP хостинг, уеб хостинг и т.н.

Под уеб базирано съдържание се има предвид статични уеб сайтове (първичния тип сайтове), уеб приложения/апликации и сайтове, изградени с помощта на система за управление на съдържанието (CMS).

Функции на уеб хостинга и процеси[редактиране | редактиране на кода]

  1. На уеб хостинга посредством сървъра (физическата машина) се съхраняват файловете на вашия сайт или уеб приложение.
  2. Уеб хостингът осигурява достъпност на вашия уеб сайт/приложение в мрежата.

При въвеждане на заявка за отваряне на страница на сайт, браузърът на компютъра/мобилното устройство изпраща сигнал чрез URL адреса на сайта към сървъра, на който той се съхранява. Сървърът обработва тази заявка, събира и подготвя необходимата информация за визуализиране на страницата и я изпраща обратно като отговор. Това може да се отнася както за страница от сайт, така и за уеб приложение, отделен файл и пр. данни, които се съхраняват на уеб хостинга. При получаване на отговор от сървъра браузърът визуализира съдържанието, като целият процес обикновено трае не повече от 3 секунди.

Уеб хостинг елементи[редактиране | редактиране на кода]

Уеб хостингът функционира с помощта на редица елементи, без които услугата по съхраняване и връзка на данни не би била възможна.

Сървър[редактиране | редактиране на кода]

Сървърът представлява физическото оборудване, на което се съхраняват данни. Сървърът е много бърз и мощен компютър, който обслужва сайтове, приложения и данни.

Център за данни[редактиране | редактиране на кода]

Центърът за данни (Data centre) представлява физическата сграда, в която се помещават множество сървъри. Тези центрове се обслужват със специален режим на електричество, охлаждане, поддръжка и охраняване, за да се осигури нормалната работа на сървърите, помещаван вътре в тях. Те осигуряват на сървърите достъп до бърз интернет с висока свързаност.

Има различни видове центрове за данни според класа (Tier 3, Tier 4 и др.).

Софтуер[редактиране | редактиране на кода]

Сървърът съхранява и използва редица софтуери. Пример за софтуер е и контролният панел за управление на уеб хостинг акаунт – cPanel. Контролният панел позволява лесна работа в сървъра без нуждата от специализирани технически познания. В общия случай при закупуване на хостинг услуга cPanel се предоставя за безплатно ползване от потребителя, като разходите за него се поемат от фирмата, тъй като е пантентован и платен софтуер.

Друг пример за софтуер е операционната система, на която работи сървърът. Има два типа хостинг план според платформата (основния софтуер) на сървъра – Linux и Windows (ASP.Net). По-разпространен е Linux хостингът, а Windows обикновено се използва за по-специфични нужди, тъй като лицензът за него е по-скъп в сравнение с Linux софтуера.

Интернет връзка[редактиране | редактиране на кода]

Уеб хостинг центровете за данни се нуждаят от интернет връзка, за да функционират правилно сървърите, съхранявани в тях. Интернет връзката е с няколко пъти по-голяма бързина от стандартната интернет връзка, предлагана като потребителска услуга за дома или офиса. Интернет услугите подсигуряват осъществяването на милиони заявки едновременно, които се изпращат към сървърите в центъра за данни.

Техническа поддръжка[редактиране | редактиране на кода]

Техническата поддръжка е основен елемент за безпроблемната работа на сървъра. При възникване на проблем със съхраняваните данни или с достъпа до тях, технически екип отговаря за неговото бързо идентифициране и ефективно отстраняване.

Техническата поддръжка включва екип от специалисти, които да бъдат на линия денонощно (според услугата на компанията), както и разработена база данни от статии и списък с често задавани въпроси, чрез които потребителите да могат да реагират сами, когато възможностите им го позволяват.

Видове хостинг[редактиране | редактиране на кода]

Интернет хостинг услугите могат да управляват уеб сървъри. Обхватът на услугите за уеб хостинг варира значително.

  • Споделен уеб хостинг - нечий уебсайт се хоства на един и същ сървър с много други уебсайтове - от няколко до стотици.[1] Обикновено всички домейни могат да споделят общ фонд от ресурси на сървъра, като например оперативна памет и централен процесор. Функциите, които се предлагат чрез този вид услуга, могат да бъдат доста прости и не са гъвкави по отношение на софтуера и надстройките.
  • Уеб хостинг за дистрибутори - позволява на клиентите сами да станат уеб хостери. Препродавачите могат да функционират за отделни домейни с всяка комбинация от тези изброени видове хостинг, в зависимост от това с кого са свързани като препродавачи.[2]
  • Виртуален хостинг - известен още като виртуален частен сървър (VPS), е когато няколко уебсайта се съхраняват на един сървър.[3][4] Потребителите могат да имат коренния достъпдо собственото си виртуално пространство.
  • Специализиран хостинг - потребителят получава свой собствен уеб сървър и пълен контрол върху него (потребителят има root достъп за Linux / администраторски достъп за Windows); обикновено обаче потребителят не притежава сървъра.[5] Един от видовете специализиран хостинг е самостоятелно управляван или неуправляван.[6]
  • Управляван хостинг - потребителят получава собствен уеб сървър, но не получава пълен контрол върху него (потребителят няма право на root достъп за Linux / администраторски достъп за Windows); въпреки това той може да управлява данните си чрез FTP или други инструменти за дистанционно управление.

Уеб хостинг услуга[редактиране | редактиране на кода]

Уеб хостингът, който осигурява съхранението и правилната работа на уеб сайт/приложение, представлява услуга, предлагана от хостинг компании. Хостинг услугата осигурява наемането на виртуално пространство – част от сървърите на хостинг компанията, което позволява да се съхраняват/хостват файлове и софтуери, нужни за нормалното зареждане и функциониране на сайт. За улесняване на процесите по управление на сървъра, хостинг фирмите предоставят инструменти за лесна навигация и работа в наетото виртуално пространство според параметрите на избрания хостинг план.

Характеристиките на уеб хостинга включват:

  • Скорост на работа (оказва влияние на скоростта на зареждане на сайтовете, съхранявани на сървъра)
  • Свързаност/ Bandwidth (количеството данни, което физически може да се изпрати през мрежата от сайта към крайните потребители за точно определен времеви период – обикновено за месец)
  • Съхранение на данни/Storage (размер на заетото дисково пространство на сървъра)
  • Скалируемост (ъпгрейд или възможност за преминаване от един вид хостинг към друг)
  • Технология (предлаганите от сървъра технологии за работа като WordPress, Drupal, Joomla, Magento, Zen Cart и др.)
  • Контролен панел/ cPanel (за управление на хостинг акаунти)
  • Поддръжка (техническa поддръжка)

WordPress хостинг[редактиране | редактиране на кода]

Нов тип услуга, създадена специално за сайтове, изградени върху WordPress платформа. Представлява споделен хостинг, където се съхраняват файловете на огромен процент WordPress сайтове. Хостинг планът е изцяло оптимизиран и настроен за инсталацията и функционирането на WordPress. Услугата се появява, за да отговори по възможно най-добрия начин чрез техническите параметри на хостинга на нуждите на WordPress сайтовете.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Understanding Web Hosting Server Types: An Introduction Guide // geekflare.com. Посетен на 13 ноември 2023 г.
  2. Reseller web hosting // topweblogic.com. Посетен на 13 ноември 2023 г.
  3. What Is a VPS? The Ultimate Guide to Virtual Private Server Hosting // www.liquidweb.com. Посетен на 13 ноември 2023 г.
  4. Why is Web Hosting so Expensive? Are There Affordable Options? // stewartgauld.com. Посетен на 13 ноември 2023 г.
  5. Shared Hosting vs Dedicated Hosting: What is the Difference? // webhostinggeeks.com. Посетен на 13 ноември 2023 г.
  6. Types of Web Hosting Services // hinduwebsite.com. Посетен на 13 ноември 2023 г.