Унгава (полуостров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Разположение на полуостров Унгава (в зелен цвят) на картата на Канада.

Унгава (на английски: Ungava Peninsula; на френски: Péninsule d'Ungava) е голям полуостров в Канада. Представлява северозападната част от по-големия полуостров Лабрадор. Полуостровът е част от канадската провинция Квебек, а прилежащите острови на Нунавут.

География[редактиране | редактиране на кода]

Площта на Унгава е около 252 000 km². Най-северната му точка нос Уолстънхолм е и най-северната точка на провинция Квебек. Бреговете му се мият от водите на залива Хъдсън (на запад), Хъдсъновия проток (на север) и залива Унгава (на изток). Унгава се разполага върху Канадския щит.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Площта на полуострова е напълно заета от тундра. Има сравнително много реки и огромен брой ледникови езера.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е изключително суров с по-студени лета в сравнение с територии разположени на сравними географски ширини. Причината за това е студеното Лабрадорско течение[1].

Полезни изкопаеми[редактиране | редактиране на кода]

Полуостровът е богат на полезни изкопаеми като азбест, никел, уран, мед, желязна руда.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Унгава е населен от около 10 хиляди души като около 90% от тях са инуити. Всички обитават 12 села разположени по бреговете на полуострова. Най-голямото от селищата е Кууджуак. Районът е достъпен чрез въздушни услуги свързващи го с южната част на Квебек както и сезонно корабоплаване след размразяването на леда.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Meteorological Service of Canada. Canadian Climate Normals 1971 – 2000: Kuujjuaq // Environment Canada, 5 май 2012. Посетен на 25 ноември 2012.[неработеща препратка]