Утар Прадеш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Утар Прадеш
उत्तर प्रदेश
      
Герб
Разположение в ИндияРазположение в Индия
Страна Индия
СтолицаЛакнау
Площ243 286 km²
Население199 581 477 души
820 души/km²
Официален сайтwww.up.gov.in
Утар Прадеш в Общомедия

Утар Прадеш (на хинди: उत्तर प्रदेश; на английски: Uttar Pradesh; на урду: اتر پردیش) е щат в Северна Индия с територия от 240 928 кв. км. Столица е Лакнау. Това е най-населеният щат в Индия.

Утар Прадеш е най-известният щат на Индия. В древността се е наричал Мадхиядеш, а по време на британския период става „Обединени провинции“. Сегашното име Утар Прадеш означава „Северна провинция“.

Някои от по-известните градове в него са: Лакнау (столица), Варанаси (Бенарес), Аллахабад (Праяградж), Канпур и Агра.

Утар Прадеш има важно място в културата на Индия. В него се намират множество свещени места за индуизма. Също така град Кушинагар е мястото, където Гаутама Буда починал.

Особено важно място заема мавзолеятТадж Махал“, построен в Агра през 1648 г.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в Утар Прадеш е предимно субтропичен, но атмосферните условия се променят значително в зависимост от местоположението и сезона.

Температура[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от височината на релефа, средните температури варират от 12,5 – 17,5 °C през януари до 27,5 – 32,5 °C през май и юни. Най-високата записана температура е 49,9 °C в Гонда (Gonda) на 8 май 1958.

Валежи[редактиране | редактиране на кода]

Валежите варират от 1000 – 2000 мм на изток до 600 – 1000 мм на запад. Около 90% от валежите се случват по време на мусона – югозапад, с продължителност от около юни до септември. С повечето от валежите концентрирани по време на този период от четирите месеца, наводненията са повтарящият се проблем, който причинява тежки щети на селскостопанските култури, живот и имущество. Особено в източната част на щата.

Снеговалеж[редактиране | редактиране на кода]

В района на Хималаите годишният снеговалеж е средно от 3 ​​до 5 метра, често в периода между декември и март.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Индусите представляват 80% от населението в щата. Ислямът се практикува около 18% от населението, а останалите 2% включват сикхи, будисти и християни.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Катхак е известен тип танц, характерен за Утар Прадеш

В днешния Утар Прадеш е живял и Свами Харидас, светец музикант, подкрепял класическата хиндустанска музика. В днешно време тук се развиват две от четирите основни традиции: Лакнауската гхарана и Бенареската гхарана.