Фридрих Вилхелм Бесел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фридрих Вилхелм Бесел
Friedrich Wilhelm Bessel
германски астроном

Роден
Починал
17 март 1846 г. (61 г.)
ПогребанКалининград, Русия

Националност Германия
Научна дейност
ОбластАстрономия, математика, геодезия
Работил вКьонигсбергски университет
Фридрих Вилхелм Бесел в Общомедия

Фридрих Вилхелм Бесел (на немски: Friedrich Wilhelm Bessel) е германски астроном, математик и геодезист, един от най-известните немски учени през 19 век.

Той е първият астроном, който определя надеждни стойности за разстоянието от Слънцето до друга звезда по метода на паралакса. Специален вид математическа функция, дефинирана за първи път от Даниел Бернули и обобщена от Фридрих Бесел, е наречена функция на Бесел след неговата смърт.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 юли 1784 година в Минден, Вестфалия, като втори син на държавен служител. През януари 1810 г., Бесел е назначен за директор на новоучредената обсерватория в Кьонигсберг от крал Фридрих Вилхелм III на Прусия. По препоръка на неговия колега математик и физик Карл Фридрих Гаус, той е удостоен с почетна докторска степен от Университета в Гьотинген през март 1811.

През 1842 г., Бесел взема участие в годишната среща на Британската асоциация за напредък на науката в Манчестър, придружен от геофизика Георг Адолф Ерман и математика Карл Густав Якоби.

Бесел се оженва за Йохана Хаген, дъщеря на химика и фармацевт Карл Готфрид Хаген, от която има двама сина и три дъщери.

Умира на 17 март 1846 година в Кьонигсберг на 61-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Фридрих Бесел каталогизира около 50 000 звезди и математически предсказва съществуването на планета отвъд Уран. Той е първият, който измерва и публикува паралакса на звезда и по него определя разстоянието до звездата. От своите 18 месечни наблюдения на 61 от Орел, Бесел изчислява паралакса, отговарящ на разстояние от 3.18 парсека или 10.4 св.г., което е много близо до съвременната стойност от 11.2 св.г. Избира 61 от Орел, защото тя има най-голямото известно движение.

През 1841 г. Бесел известява, че Сириус и Процион имат по един невидим компаньон, причиняващ изменения в тяхното движение. Орбитата на компаньона на Сириус е изчислена 10 години по-късно, а този на Процион не е открит до 1896 г. По-късно става ясно, че тези две звезди са бели джуджета.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Fundamenta Astronomiæ (1818)
  • Tabulæ Regiomontanæ (1830)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Klemens Adam, Gerd Huneke, Heinrich Rademacher (Red.), Friedrich Wilhelm Bessel. 1784 – 1846. Besselgymnasium der Stadt Minden, Minden 1996.
  • Fricke, Walter (1970 – 80), „Bessel, Friedrich Wilhelm“. Dictionary of Scientific Biography. 2. New York: Charles Scribner's Sons. pp. 97 – 102. ISBN 0-684-10114-9.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]