Хиподамея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Отвличането на Хиподамея“ Рубенс, c. 1637-1638.

Хиподамея (от гр. ίππος -кон и δαμαζω-укротявам) означава „Укротителка на коне“. В древногръцката митология има две жени с това име:

  1. Невестата на царя на лапитите Пиритой. На тържеството по повод сватбата им, Хиподамея и другите жени, както и младите мъже били отвлечени от кентаврите. Това станало повод за война между тях и лапитите (кентавромахията). От Пиритой тя е майка на Полипитис.
  2. Дъщеря на царя на Елида- Еномей, на когото било предсказано, че бракът на дъщеря му ще му донесе гибел[1] и поради това всячески се опитвал да възпрепятства брака ѝ. Според една от версиите, била любима на своя баща [2]. Еномей обещал да я даде за жена на този, който го победи в състезание с колесници, като обаче загубилите състезанието ще загубят и живота си. Победил Пелопс, подкупвайки колесничаря на Еномей Миртил. Така Хиподамея се омъжила за Пелопс [3], и родила много деца, включително Атрей, Тиест, Алкатой, Питей, Никипа [4]. Била изгонена от Микена след като убила Хрисип, син на Пелопс от нимфата Аксиоха. Отишла в Мидея в Арголида, тъй като Пелопс ѝ бил разгневен заради смъртта на Хрисип. Според друга версия се самоубила когато Пелопс я обвинил за смъртта му. [5].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Хигин, Митове 84
  2. Хигин, Митове, 253
  3. Пиндар, Олимпийски песни I 72; IX 10
  4. Аполодор, Митологическа библиотека II 4, 2; Е II 4-8
  5. Хигин, Митове 85; 243