Хлотар I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хлотар I
Clotaire Ier
Франкски крал от Меровингите
Роден
498 г.
Починал
29 ноември 561 г. (63 г.)
Компиен, Франция
ПогребанСоасон, Франция
Семейство
РодМеровинги
БащаХлодвиг I
МайкаКлотилда Бургундска
Братя/сестриХлодомер
Хилдеберт I
Теодорих I
Клотилда Млада
СъпругаГунтека
Ингунда
Арнегунда
Радегундис (538)
Валдерада
ДецаХариберт I
Гунтрам
Сигиберт I
Хлотсинд
Хилперих I
Храмн
Гундовалд
Хлотар I в Общомедия

Хлотар I е франкски крал от рода на Меровингите, един от четирите сина на Хлодвиг. Той е един от т.нар. „лениви крале“ по времето на Карл Мартел.

След смъртта на баща си (511 г.) поделя Франкското кралство с братята си Хилдеберт I, Теодорих I и Хлодомер, като получава областта около Суасон до северното крайбрежие и долното течение на река Мозел, както и югозападната част на Аквитания по устието на река Гарона.

Той е основният подстрекател за убийството на децата на брат си Хлодомер през 524 г., с което печели Тур и Поатие. В резултат на няколкото експедиции срещу Бургундското кралство, в които участва, и приобщаването му към Франкското кралство през 534 г., той печели Гренобъл и Дие. След като остготите отстъпват Прованс, Хлотар I завзема Оранж, Карпентра и Гап. През 531 г. съвместно с брат си Теодорих I разгромява Тюрингското кралство и присъединява почти всичките му територии към владенията на франките.

При смъртта на племенника си Теодебалд през 555 г., анексира териториите му, първоначално разпределени за брат му Теодорих I – Австразия, с главни градове Реймс и Мец. След смъртта на Хилдеберт I, през 558 г., става единствен владетел на земите на франките.

Надживял останалите си братя, с помощта на интриги, детеубийства и войни успява за кратко време да обедини кралството – нещо твърде трудно при наличие на династични традиции за разпределение на земите между всички живи синове. От трите му брака и множество наложници се раждат 11 сина и 3 дъщери, от които оцеляват в зряла възраст 4 сина. Така при смъртта му през 561 г. Хариберт I, Сигиберт, Хилперих I и Гунтрам си поделят отново Франкското кралство.