Художествен критик

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Арт критик (преди средата на 1990-те години в България художествен критик, на английски: art – изкуство) е специалист, занимаващ се с критика на визуалните изкуства, т.е. с тълкуването и оценката на първо място на съвременни произведения, нови явления и тенденции във визуалните изкуства.

Той пише рецензии и обзори на съвременното изкуство, които публикува във вестници, списания, книги и уебсайтове. Колекционерите на изкуство и галеристите се възползват от оценката на арт критиците, за да вдигнат цените на произведенията на съвременните визуални творци.

Обикновено арт критикът пише за изложби в галерии, музеи и в ателиета на художници, както и за временни инсталации и пърформанси в обществена среда.

Професионалните арт критици обикновено са хора със завършено изкуствоведско образование, но има и изключения – обикновено това са поели ролята на арт критици пристрастни към съвременното изкуство поети, писатели и журналисти. Такъв е случаят с Шарл Бодлер например.

Арт критиците предизвикват дискусии и спорове за ценността на съвременното изкуство и йерархията на съвременните творци.

Арт критиката започва да съществува с появата и развитието на пазара на изкуство през XIX век.

Известни световни арт критици[редактиране | редактиране на кода]

Известни български арт критици[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ian Chilvers. „Fry, Roger.“ The Concise Oxford Dictionary of Art and Artists. 2003.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]