Терористичен акт на Дубровка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Терористичен акт на Дубровка
МястоМосква, Русия
Дата23 октомври26 октомври 2002 г.
Целтеатър Дубровка
Оръжиевзимане на заложници
Смъртни случаи170
Раненинад 700
Жертви174[1]
ИзвършителРияд-Салехийн
Атентатори40 – 50
Терористичен акт на Дубровка в Общомедия

Терористичният акт в Театралния център на Дубровка на улица „Мелников“ (край метростанция „Дубровка“), Москва, Русия е криза със заложници от 23 до 26 октомври 2002 година.

Терористичната атака започва, когато около 40 – 50 въоръжени терористи от чеченски произход, начело с Мовсар Бараев (22 г.), превземат претъпкания театрален център, в който се играе мюзикълътНорд-Ост“. Терористите взимат за заложници 916 зрители, като отправят искане за изтегляне на руските войски от Чечня, както и незабавно да се сложи край на Втората чеченска война.

След 2 и половина дни обсада руските специални части ОСНАЗ провеждат акция по обезвреждане на терористите, вкарвайки във вентилационната система на театъра секретен газов химичен агент - карфентанил. В резултат от операцията по освобождаването на заложниците са ликвидирани всички терористи.

В хода на операцията загиват 129 заложници (по други данни – 174[2]). Всички с изключение на двама[3] загиват от химическия агент, използван от спецчастите.[4][5]. Сред загиналите има и 9 чужденци.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

В средата на октомври 2002 година Аслан Масхадов дава интервю за френската информационна агенция „Франс прес“, в която обявява за активизирането на своите връзки с най-крайните екстремистки лидери на чеченските терористи. Отговаряйки на въпроси на агенцията, Масхадов обяснява радикализирането на своята позиция с отказа на Запада да го подкрепи. В интервюто той заявява:

Западните лидери са принудени да се заиграват с Русия за разрешаване на своите глобални проблеми, такива като на Балканите, Афганистан, Грузия, а сега и Ирак.
Сега, когато войната продължава, аз не губя нищо, че се свързвам с такива хора като Шамил Басаев, Мовлади Удугов или Зелимхан Яндарбиев – главните радикални лидери.

Той говори за подготвяни от сепаратистите „изключителни операции“, но отказва да разкрие детайли за тези действия.[6].

На 25 октомври 2002 година, в телефонно интервю за азербайджанския вестник „Зеркало“, един от терористите, участвали в атаката на Театралния център на Дубровка, заявява, че Аслан Масхадов е участвал в подготовката на акцията[7][8]. Правителството на САЩ заявява, че след терористичния акт на Дубровка Масхадов напълно се е лишил от легитимност и не може да претендира за участие в мирния процес[9].

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

23 октомври[редактиране | редактиране на кода]

21.15 часа. В зданието на Театралния център на Дубровка, улица „Мелников“ (по-рано: Дворец на културата), проникват въоръжени лица, облечени в камуфлажни дрехи. На сцената се играе мюзикълът „Норд-Ост“. В залата се намират повече от 800 души. Терористите блокират салона и взимат за заложници зрителите, като минират зданието. В първите минути на терористичния акт няколко актьора и сътрудника на театъра успяват да напуснат сградата през прозорците и аварийните изходи.

22.00 часа. В информационното пространство се появява съобщение, че зданието на театъра е превзето от чеченски бойци начело с Мовсар Бараев. Терористите отправят искания за незабавно напускане на руските войски от Чечня. Започват да разполагат взривни устройства в залата на театралния център.

24 октомври[редактиране | редактиране на кода]

00.15 часа. Първи опити да се установи контакт с терористите. В сградата на театъра е изпратен депутатът от Държавната дума Асламбек Аслаханов, който е представител на Чечня в парламента.

02.20 часа. Терористите, без каквито и да е условия, освобождават 17 заложници.

03.00 – 09.00 часа. Спецслужбите безуспешно се опитват да осъществят контакт с терористите.

05.00 часа. В сградата необезпокоявана влиза жена, която влиза в конфликт с терористите. Жената е застреляна на място (по-късно се изяснява самоличността ѝ – Олга Романова).

09.30 часа. Край Театралния център (ТЦ) пристигат чуждестранни дипломати. Изяснява се, че сред заложниците има граждани от други държави.

11.30 – 12.20 часа. За водене на преговори терористите изискват да присъстват политиците Борис Немцов, Ирина Хакамада и Григорий Явлински, както и известната журналистка Анна Политковская.

13.00 часа. В зданието влиза известният в страните от бившата СССР певец и член на Държавната дума Йосиф Кобзон, както и доктор Леонид Рошал (от Организацията на Червения кръст). След около половин час те извеждат извън сградата жена и 3 деца.

15.00 часа. Йосиф Кобзон и Ирина Хакамада подновяват преговорите.

18.30 часа. Терористите безуспешно стрелят с гранатомет по 2 жени, бягащи от зданието на ТЦ. Ранен е сътрудник на спецчастите.

19.00 часа. Катарската телевизия Ал-Джазийра излъчва обръщение на бойците на Мовсар Бараев, записано няколко дни преди превземането на ТЦ. Терористите се обявяват за смъртници и отправят апел за напускането на руските войски от Чечня.

25 октомври[редактиране | редактиране на кода]

01.00 часа. Терористите пускат в зданието ръководителя на отделението за спешна хирургия и травми Леонид Рошал за доставка на медикаменти и оказване на първа медицинска помощ.

05.30 – 06.30 часа. Терористите освобождават 7 души.

11.30 – 12.30 часа. Освободени са 8 деца.

15.00 часа. В Кремъл президентът на Русия Владимир Путин провежда съвещание с ръководителите на МВР и Федералната служба за сигурност. Директорът на ФСС Патрушев заявява, че властта е готова да запази живота на терористите, ако освободят всички заложници.

20.00 – 21.00 часа. Опит да се установи контакт с бойците правят Евгени Примаков, Руслан Аушев, Алла Пугачова.

21.50. Терористите освобождават 3 жени и 1 мъж.

26 октомври[редактиране | редактиране на кода]

05.30 часа. От зданието на ТЦ се чуват 3 взрива и няколко автоматични откоса. След това стрелбата спира. Специални подразделения на МВД и ФСБ преминават към прегрупиране на силите около ТЦ. Излиза непотвърдена информация за начало на операция по освобождаване на заложниците и щурм на зданието.

05.45 часа. Представители на кризисния щаб съобщават, че в последните 2 часа терористите са убили двама и ранили още двама заложници.

06.20 часа. Разнася се тътен от няколко взрива, възобновена е стрелбата. От зданието на ТЦ излизат две заложници и успешно го напускат.

06.30 часа. Официалният представител на ФСС Сергей Игнатченко съобщава, че Театралният център се намира под контрола на спецслужбите, а Мовсар Бараев и повечето от терористите са унищожени.

06.30 – 06.45 часа. Към зданието на ТЦ се приближават десетки машини на спецчастите, „Бърза помощ“ и автобуси.

06.45 – 07.00 часа. Спасители от Министерството на извънредните ситуации и лекари започват да извеждат заложниците от зданието, оказана е медицинска помощ и хоспитализация на нуждаещите се.

07.25 часа. Помощникът на президента на РФ Сергей Ястржембски официално заявява, че е завършена операцията по освобождаването на заложниците.

08.00 часа. Заместник вътрешният министър Владимир Василев събщава, че са убити 36 терориста, освободени са повече от 750 заложници а са загинали 67 заложника.

Пресата съобщава, че няма жертви. Хора в безсъзнание са изнесени от сградата и внесени в автобусите. Продуцентът на „Норд-Ост“ Александър Цекало заявява, че заложниците просто са заспали, а терористите спят вечен сън[10][11]. Операцията по освобождаването на заложниците е наречена „блестяща“.

По телевизионните канали са показани мъртвите терористи, останали, както са били в зрителските кресла, опаковани с бомби, убития Мовсар Бараев с бутилка алкохол в ръка.

Първото официално съобщение за единични случаи на загинали заложници прозвучава около 08:00, като заместник началник-щаба Владимир Василиев съобщава, че сред загиналите няма деца. Както става известно по-късно от материалите на криминалното дело, към това време вече е била констатирана смъртта на 5 деца.

Президентът Владимир Путин посещава пострадали от терористичния акт

13:00 часа. На пресконференция заместник началник-щаба Василев съобщава за гибелта на 67 души, но както и преди, не съобщава за смъртта и на деца. По негови думи той е упълномощен да заяви, че са използвани специални средства и са заловени живи няколко терориста.

13:45 часа. Кризисният щаб прекратява дейността си. На роднините на заложниците са дадени специални телефонни номера, по които могат да получат информация за близките си и тяхното местоположение. Достъпът на роднините до техните пострадали близки в болниците е забранен. Въпреки обявеното от властите, че има списъци с хоспитализирани пострадали, списъците в някои болници липсват.[12]

23 октомври 2005[редактиране | редактиране на кода]

З години след терористичния акт роднини на жертвите и пострадали се обръщат към президента на Русия с открито писмо, в което между другото, изучавайки материалите по делото, заявяват, че загиналите са 174 вместо официално изнесения брой 129 души[2][13][14]).

Международни реакции

На 24 октомври 2002-ра е приета единодушно Резолюция 1440 на Съвета за сигурност на ООН,осъждаща терористичният акт,изказваща съболезнования не семействата на пострадалите и изискваща незабавно освобождаване на заложниците. В репортаж на американската телевизия Си Ен Ен от 25 октомври 2002-ра терористите са наречени "чеченски дисиденти".

Критика към властите[редактиране | редактиране на кода]

Съществува версия, че в хода на спецоперацията е използван упойващ газ, разновидност на инкапаситантов боен газ. Такъв газ не е безвреден, особено за слаби хора, старци, жени и деца [15][16].

Основните обвинения на бившите заложници и роднините на загиналите по адрес на властите са следните:

  • властите са изпуснали възможността да водят ефективни преговори с терористите;
  • предприели са щурм с използване на химическо вещество, без да отчетат, че ще има негативни последствия;
  • щурмуваците не са взели мерки да пленят някои от терористите, с цел дознание и водене на последвал съдебен процес;
  • властите не са осигурили освободените заложници със своевременна квалифицирана медицинска помощ;
  • властите не са организирали надлежно разследване на обстоятелствата около трагедията [17].

Мнението на пострадалите е, че главна цел на властите е била унищожаването на терористите, а не спасяването на заложниците[13].

Обвиненията им се обосновават на факта, че военните така и не обявяват какъв газ е използван при щурма (първоначално се предполага, че е зарин), но властите се опитват да снемат вината от себе си и отричат използваният газ да е причина за смъртта на заложниците, но главният лекар на Москва Андрей Селцовски заявява, че причината за смъртта на всички заложници, с изключение на двама, е отравяне с неизвестен газ[18].

Министерство на здравеопазването на РФ официално отказва да съобщи данни за използвания газ. Комитетът по сигурността на Държавната дума отказва да проучи правомерно ли е използван химическият агент. Инициатор на запитването в парламента е депутатът Сергей Юшенков[19].

Главната прокуратура, а след нея и съдебните власти обявяват, че причината за смъртта на заложниците „неустановена“, и на това основание отказват на пострадалите компенсации от страна на правителството, към което те имат съдебни претенции.

Владимир Путин заявява на среща с журналисти, проведена на 20 септември 2003 година:

Тези хора загинаха не в резултат от действието на газа, затова защото този газ не е вреден, той е безвреден, и не може да причини каквато и да е вреда на хората. Те стават жертва на редица обстоятелства по отслабване на жизнените им сили, хронични заболявания. Можем да кажем, че по време на операцията не е пострадал нито един заложник

[20].

След това изказване на Владимир Путин оцелели от кризата в Театралния център и роднини на загиналите се опитват да заведат дело срещу Путин, обвинявайки го в лъжа, но руски съд отказва да приеме иска[13].

На 12 ноември 2002 година в обръщение, излъчено по телевизия „Ал-Джазира“, лидерът на международната терористична организация Ал-Каида, Осама бин Ладен одобрява превземането на Театралния център, както и терористичните актове в Индонезия, Йемен и Кувейт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.nord-ost.org
  2. а б Regnum. „Норд-Ост“: погибло не 129, а 174 человека?
  3. 115 Hostages in Moscow Killed by Gas, The Washington Post, 27 октомври 2002
  4. Gas 'killed Moscow hostages', BBC News, 27 октомври, 2002
  5. Moscow court begins siege claims, BBC News, 24 декември, 2002
  6. top.rbc.ru, архив на оригинала от 26 ноември 2002, https://web.archive.org/web/20021126193257/http://top.rbc.ru/index.shtml?%2Fnews%2Fincidents%2F2002%2F10%2F30%2F30163726_bod.shtml, посетен на 26 ноември 2002 
  7. www.mn.ru, архив на оригинала от 31 юли 2003, https://web.archive.org/web/20030731214400/http://www.mn.ru/issue.php?2002-42-9, посетен на 31 юли 2003 
  8. trud.ru
  9. lenta.ru
  10. www.kommersant.ru
  11. www.chas-daily.com, архив на оригинала от 11 декември 2008, https://web.archive.org/web/20081211002716/http://www.chas-daily.com/win/2002/10/28/v_023.html?r=3&printer=1&, посетен на 25 октомври 2008 
  12. www.kp.ru
  13. а б в new.russian.net.ru // Архивиран от оригинала на 2007-10-07. Посетен на 2007.
  14. kommersant.ru // Посетен на 2007.
  15. www.strana.ru // Архивиран от оригинала на 2005-09-13. Посетен на 2007.
  16. nonkill.front.ru // Архивиран от оригинала на 2007-05-13. Посетен на 2007.
  17. www.pravdabeslana.ru // Посетен на 2007.
  18. Главврач Москвы: заложников убил газ, „NEWSru“, 27 октомври 2002 г.
  19. Газ, примененный на Дубровке, засекретили. Депутатам в информации отказали, „NEWSru“, 11 декември 2002 г.
  20. www.memo.ru // Архивиран от оригинала на 2011-08-03. Посетен на 2007.

«The tape showed Chechen dissidents, some of them veiled women, describing their motivations for the takeover of the theatre on Wednesday night.»

Gunmen release chilling video // CNN October 25, 2002

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Террористический акт на Дубровке“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​