Троодос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Троодос
Τρόοδος
Дървета през зимата в планината Троодос
Дървета през зимата в планината Троодос
34.9167° с. ш. 32.8333° и. д.
Местоположение на картата на Кипър
Общи данни
МестоположениеРепублика Кипър
Най-висок връхОлимп
Надм. височина1952 m
Световно наследство на ЮНЕСКО
В регистъраPainted Churches in the Troodos Region
РегионЕвропа и Северна Америка
ТипКултурно наследство
Критерииii, iii, iv
Вписване1985  (9-а сесия)
Разширение2001
Троодос в Общомедия

Тро́одос (на гръцки: Τρόοδος) е най-голямата планина на остров Кипър. Най-високата надморска височина е на връх Олимп (1952 m).

Планината Троодос е разположена в западната част на Кипър. Известна е с планинските си курорти, живописните планински селца и византийските манастири и църкви, най-известен от които е манастирът Кикос, основан през XI век.

Природното богатство, климатът и културното наследство на Троодос са направили планината курорт.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на Троодос, както и на целия остров Кипър е средиземноморски със сухи горещи лета и прохладна и влажна зима. Благодарение височината и планинския релеф на Троодос пада максимално количество валежи за Кипър, като през някои години количеството им превишава 1000 mm за година. Снеговалежи има всяка зима, а около връх Олимп снежната покривка се съхранява за 3 – 4 месеца на годината. Минималната температура, зарегистрирана в региона за периода 1991 – 2005 година, е −10,2 °C, а максималната +35,4 °C[1].

Геология[редактиране | редактиране на кода]

Релефна карта на о. Кипър с очертаване на планината Троодос

Планината Троодос се е образувала преди около 90 милиона години, на 8000 метра под морската повърхност. Планинската верига е част от океанската кора и горната мантия на Земята, преместена от първоначалната си позиция. При подпъхването на Африканската литосферна плоча под Евразийската, мястото, където сега е Троодос, постепенно се издига и формира планинската верига. Тя е съставена изключително от офиолити, богати на азбест, хром, пирит с високо съдържание на мед и желязо, както и известно количество злато и сребро.[2]

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Природата на Троодос е богата на горски масиви, а флората се характеризира с голямо количество ендемични растения. От редките животни особен интерес предизвиква кипърският планински овен – муфлон. В последните години правителството забрани лова му. В планинската зона живеят лисици и зайци.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на региона се опира на селското стопанство (плодове, грозде и вина). В ограничено количество се добива медна руда още от времето на Античността. Някога Кипър е бил толкова важен медодобивен център, че даже латинското название на метала (на латински: cuprum) е произлязло от името на острова[3].

Културно наследство[редактиране | редактиране на кода]

Девет църкви и един манастир са внесени в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО[4]:

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Планината Троодос в южната част на Кипър е сред десетте най-добри дестинации в Европа за селски туризъм, според класация на Европейската комисия. През 2010 година планинската верига на средиземноморския остров е удостоена с награда „Изключителни европейски дестинации“ на изложение в Португалия, посветено на европейския туризъм.

Фотографии[редактиране | редактиране на кода]

Забележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Climatological Data, Prodromos, 1991 – 2005 // Метеорологическа служба към Министерството на селското стопанство, природните ресурси и охрана на околната среда на Республика Кипър.[неработеща препратка] ((en))
  2. Photos Photiadis Foundation/Cyprus Museum of Natural History/Official site
  3. Παναγίδης, Ι. Η Γεωλογία της Κύπρου, Κεφάλαιο V – Ορυκτός Πλούτος. Λευκωσία, Τυπογραφεία Πρίντκο, 1997. ISBN ISBN 9963-1-7505-8. с. 9 – 12. ((el))
  4. Църкви със стенописи в района на Троодос // Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. ((en))

Източници[редактиране | редактиране на кода]