Убийство (право)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Убийство.

Убийството е термин в правото. Убийството като престъпление може да умишлен или непредумишлен, като престъпление е както самото виновно действие, така и подтикването към него.

Лишаване от живот може да бъде санкция на държавата - изпълнение на смъртна присъда, убийството може да произтече при неизбежна отбрана, необходимост като бойни действия, може да бъде евтаназия, а в антропологичен план в някои общества това е жертвоприношението на хора.

Според противниците на аборта, той е убийство. Католическата църква застъпва становището, че извършването на аборт е убийство. Според българското наказателно право, абортът не е престъпление, понеже правата и задълженията възникват за субекта по българското гражданско право от поемането на първата глътка въздух от белите дробове (самостоятелно вънутробно дишане) на новороденото.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Homicide“ и страницата „Гомицид“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.