Уикипедия:Първи стъпки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  




Какво е Уикипедия? Уикипедия е свободна енциклопедия, която се развива от доброволци. Чрез специален софтуер, наречен уики, редактирането на енциклопедията е лесно за всеки. Постоянно се правят подобрения по нея, като всички те се съхраняват. Всяка направена редакция се записва в базата от данни на сайта и дори тя да бъде променена, старата версия отново може да бъде намерена. За повече информация относно Уикипедия, вижте За уикипедия или Какво не е Уикипедия.

Как мога да помогна

Не се страхувайте да редактирате, защото ние ви окуражаваме да бъдете смели! За начало можете да започнете с лесни, но важни подобрения като правопис, граматични грешки, словоред и т. н. Обаче, ако желаете да добавите нови факти в дадена статия, моля опитайте да предоставите и източници, за да бъдат проверени. Ако искате да извършите промени по спорни теми в Уикипедия, е по-добре първо да обясните на беседата на съответната страница какво точно искате да промените и защо. Трябва да знаете, че за да станете редактор на Уикипедия, не е нужно да прочитате всички страници с правила и упътвания, преди да започнете да допринасяте. Другите уикипеданци ще ви помагат, така че най-важното е да редактирате добронамерено и да не да се опитвате да разрушавате съдържанието на енциклопедията. Запомнете – не можете да навредите на Уикипедия, тъй като всички редакции могат да бъдат върнати или подобрени по-късно.

Не се притеснявайте, ако редактираното от вас съдържание не бъде съвършено – то ще бъде поправено по-късно. Така че продължавайте напред, подобрявайте статии и направете Уикипедия най-добрия източник на знание в интернет!