Уиндзър (Онтарио)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Уиндзър.

Уиндзър
Windsor
— град —
      
Герб
Страна Канада
ПровинцияОнтарио
Площ146,91 km²
Надм. височина190 m
Население217 188 души (2016)
1478 души/km²
Основаване1749 г.
Град от1892 г.
Пощенски кодN8P-N8T, N8W-N9G
Телефонен код+1 – 519, +1 – 226
Часова зонаUTC-5
Официален сайтwww.citywindsor.ca
Уиндзър в Общомедия
Центърът на града
Университетът на Уиндзор
Паметник на Подземната железница

Уиндзър, или Уиндзор (на английски: Windsor), е град в Канада, провинция Онтарио, окръг Есекс. Разположен в сърцето на Северна Америка, Уиндзър е важен транспортен център и най-натоварено пристанище. Градът е и международен портал, през който милиони чуждестранни туристи влизат в страната всяка година.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Населението на града е 210 891 души през 2011 година.

Уиндзор е най-южният град на Канада, разположен на брега на река Детройт, в крайния югозападен ъгъл на провинция Онтарио, точно срещу центъра на град Детройт, щата Мичиган, САЩ, разположен на отсрещния бряг. Градовете са свързани чрез моста „Амбасадор“ и тунел.

История[редактиране | редактиране на кода]

Районът е посетен от йезуитски мисионери и френски изследователи през 17 век. Трайното заселване на региона започва след основаването на Детройт през 1701 г.[1] Мястото на града е заселено през 1749 година, село Уиндзор получава статут на град през 1892 г.

В района се води битката за Уиндзор по време на Въстанието в Горна Канада (Upper Canada Rebellion) от 1838 година, както и сражения от Патриотичната война (Уиндзор ) по-късно същата година. Производството на военни материали по време на Втората световна война и следвоенното търсене на автомобили, води до значителен ръст на икономиката и населението.[1]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Уиндзър е петият най-голям производствен център на Канада. Близостта на Детройт – наричан „автомобилната столица на САЩ“, способства Уиндзор да се развие като център на автомобилната промишленост на Канада. Компании като Chrysler, Ford и General Motors продължават да инвестират сериозно в града.[1] Развити са също фармацевтичната и химическата промишленост и металургията.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]