Направо към съдържанието

Фетва

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Фетва (fatwa, fatua; арабски: فتوى , множествено число fatawa ) – в исляма, решение по всеки въпрос, взето от мюфтия, факих[1] или алим, основано на принципите на исляма и на прецедентите на мюсюлманската правна практика. Духовно послание.

Фетва може да се определи като нормативен правен източник на ислямското право, действащ като заключения на учени от света на исляма с авторитет по конкретни разглеждани въпроси, инициирани от ислямски съдии (кадии) или по искане на Меджлиса.

Фетвата трябва да се основава на принципите на шериата. В крайна сметка фетвата също е източник на закон, но по-скоро производен, тъй като произтича от шериата (подобно на бая – договор, клетва за вярност).

Ислямският учен А. А. Игнатенко определя същността на фетва по следния начин: „Това е документ, в който се обяснява определена позиция въз основа основно на Корана, второ на Суната на Пророка и, трето, на заключенията на онези ислямски учени, които които са авторитети за даден мюфтия, тоест за този, който издава тази фетва“.[2]

Фетва съдържа въведение (изложение на проблема), описание на проблема, мотивационна част и накрая команда (установено правило за поведение).

Фетвите са силно повлияни от мадхабите (правни школи), но въпреки това много от фетвите са от общ мюсюлмански характер. Западният свят в англосаксонската правна система познава прецедентния характер на правото по силата на прецедент в конкретен случай под формата на решение на съдия, създаващо нова правова държава. В ислямския свят кадиите не създават такъв прецедент и законът се формира от същите прецедентни фетви като мнението на ислямските учени. Мюфтиите, юристите или улемите могат сами, а не само по искане на съдия, да издадат фетва, но е по-добре да се обърнете към тях за съвет. Колекциите от фетви са авторитетен източник на закон за кадията и поради това ислямският закон също е постоянно динамичен и актуализиран.

  1. Мн. фукаха; специалист по ислямско право, както и юрист и експерт по шериата. Също така терминът „факих“ може да се използва като синоним на думата „алим (улем), което означава „учен човек“.
  2. Сессия 2 "Ислам как угроза национальной и международной безопасности // senat.netda.ru. Архивиран от оригинала на 2005-04-09. Посетен на 21 аавгуст 2024.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фетва“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​