Фирвалдщетско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фирвалдщетско езеро
(на немски: Vierwaldstättersee)
— сладководно, отточно —
Фирвалдщетското езеро – поглед от връх Пилатус
Фирвалдщетското езеро – поглед от връх Пилатус
Карта
Местоположение в Швейцария
Местоположение Швейцария
ПритоциРойс, Муота,
Зарнера, Енгелбергера
ОттокРойсАарРейнСеверно море
Дължина39 km
Ширина3 km
Площ113,72 km2
Дълбочина214 m
Воден обем11,8 km3
Надм. височина433,6 m
Водосб. басейн2124 km2
Населени местаФлюелен, Брунен, Герзау, Вицнау, Вегис, Кюснахт
Бекенред, Буохс, Алпнах, Хергисвил, Хорв, Люцерн
Езерна групаШвейцарски езера
Фирвалдщетско езеро в Общомедия

Фирвалдщетското езеро (на немски: Vierwaldstättersee) е едно от най-големите и красиви езера в Швейцария. На брега му е разположен град Люцерн. Поради ледниковия си произход то има издължена и много неправилна форма и е сравнително дълбоко. В него се вливат няколко средно големи реки, а изтича река Ройс. Намира се в басейна на река Рейн.[1]


Име[редактиране | редактиране на кода]

Буквалното значение на името е „езерото на четирите горски кантона“ (Люцерн, Нидвалден, Ури и Швиц,[2] въпреки че малка част от него попада в кантон Обвалден). Известно е също като Люцернско езеро.

Езерото и планината Пилатус

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Брегове[редактиране | редактиране на кода]

Фирвалдщетското езеро се намира в централната част на Швейцария, в района на швейцарските Предалпи. В него се вливат реките Ройс, Муота, Зарнера, Енгелбергера и др. Районът е с изключително разнообразен глациогенен релеф, където високи хребети се редуват с издълбани от ледниците U-образни долини. Наоколо има десетки малки и големи езера. В началото и средата Фирвалдщетското езеро прилича на норвежки фиорд, оградено от отвесни или много стръмни скали. Издигат се до 1200 м над езерната повърхност. Там е и най-дълбоката част – 214 m. В края е по-широко и изгубва този суров вид. Пред Люцерн се оформя дълбок красив залив с форма на рог.

Всъщност езерото лежи в четири различни, но свързани помежду си долини.[3] По средата се получава стестение под един километър, което почти го разделя на две. Там планинският рид Бюргенщок се потапя под водата и след това отново излиза на повърхността. В западната част основната долина се пресича напречно от друга ледникова долина и се оформя фигура като кръст. На югозапад друг тесен проток служи за връзка с малкото съседно езеро Алпначерзее.

Съставни езера[редактиране | редактиране на кода]

Фирвалдщетското езеро се състои от следните части:

  • Урнерзее (езеро Ури) – началната, тоест източната част, която е ориентирана от юг на север;
  • Гезауер Бекен (басейн Безауер) – първата междинна част, южно от хребета Бюргенщок; ориентирана е от изток на запад;
  • Вицнауербухт (заливът на Вицнау) – следващата междинна част със същата посока, но северно от този хребет;
  • Щансер Трихтер (фунията на Странс) – югозападната част, в подножието на известния връх Пилатус;
  • Кюснахтзее (езерото Кюснахт) – дълбок залив в северозападната част;
  • Люцернзее (езерото Люцерн) – най-западната част, заливът на град Люцерн.

Статистически данни[редактиране | редактиране на кода]

Езерото е дълго 39 км и широко максимум 3 км. По площ (114 кв. км) се нарежда на четвърто място от езерата в Швейцария след Женевското, Боденското и Ньошателското. Водното огледало е на височина 434 м. Това означава, че с максималната си дълбочина от 214 м. то не е криптодепресия, като езерата от южната част на Алпите. Воден обем – 11,8 куб. км. Дължина на бреговата линия – 143 км.

Урнерзее

Селища[редактиране | редактиране на кода]

По десния бряг (от вливането до изтичането на Ройс): Флюелен, Брунен, Герзау, Вицнау, Вегис и Кюснахт. По левия бряг: Бекенред, Буохс, Алпнах, Хергисвил, Хорв и Люцерн. Това са градчета с население под 6000 д., като се изключат Хорв и Кюснахт (около 13 – 14 хил.) и Люцерн – 81 хил.

Поглед към езерото от Вегис: вижда се стеснението при хребета Бюгенщок, а на заден план – Урийските Алпи

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Фирвалдщетското езеро е дълбоко свързано с швейцарската история. Именно край бреговете му се подвизава легендарният основател на швейцарската конфедерация Вилхелм Тел. Именно в градчето Алтдорф, близо до брега, се издига неговата най-известна статуя.[4] А трите „горски“ кантона Ури, Швиц и Унтервалден стават първите участници в нея.[5] На ливадата Рютли до самия му бряг през 1291 г. е положена клетвата на бъдещата държава. В следващите векове езерото е важен транзитен коридор за достигане на прохода Сен Готард. Днес по водите му също плават кораби, но главно туристически. Трафикът е поет от голямата Готардска магистрала, която свързва Цюрих и Люцерн с Милано.

Туристите могат да съчетаят разходка с корабче с изминаване на прочутата швейцарска пътека. Тя обикаля Урнерзее и е дълга 35 км, а преминаването ѝ отнема 2 или 3 дни. Любителите на ектремни преживявания разполагат с маршрути за вело експедиции и места за парапланеризъм. Няколко от градчетата по брега са предпочитани от хората, които желаят отдих и спа удоволствия. Две планини в околността са известни с красивите гледки към езерната повърхност – Пилатус (2128 м), която се издига на юг от Люцерн и Риги (1797 м) – в посока на Цугското езеро. На Пилатус е изградена най-стръмната зъбчата железица в света,[6] както и панорамна площадка, посещавана от хиляди туристи годишно.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Виж пътеписа на Joseph Morris, The Lake of Lucerne, London 1919
  2. Lake Lucerne, Encyclopaedia Britannica
  3. Езеро Люцерн, Швейцария, на сайта RILA.WS
  4. Martin Hintz, Switzerland, Chicago 1986, p. 59
  5. Lake Lucerne, MySwitzerland.com
  6. Пилатус – върхът с най-стръмната зъбчата железница в света Архив на оригинала от 2020-07-07 в Wayback Machine., на сайта Чудесата на Европа