Флора Бровина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Флора Бровина
27 юли 2017 г.
Родена

Националност Косово
Работилалекарка, поетеса, политик
Литература
Период1973 -
Жанровелирика
Политика
ПартияДемократична партия на Косово
Асамблея на Косово
Председател (депутат)17 юли 2014 г. – 8 декември 2014 г.
Семейство
Подпис
Флора Бровина в Общомедия

Флора Бровина (на албански: Flora Brovina; р. 1949) е косовско-албанска лекарка, поетеса[1], журналистка и общественичка[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 30 септември 1949 г. в АО Косово и Метохия, СР Сърбия, ФНРЮ. Има брат Илир Бровина (Ilir Brovina).

След завършването на медицинския институт в Прищина продължава обучението си в Загреб, където се специализира в педиатрията.

След като се завръща в Косово, започва да работи като журналистка в ежедневния вестник Rilindja. След това започва работа като лекар-педиатър в болницата в Прищина.

Когато през 1990-те години ескалира политическата обстановка, Бровина не остава настрана от събитията: започва да събира информация за актове на насилие, занимава се с хуманитарна дейност, организира помощ за деца, оглавява Център за психологическа рехабилитация на деца-сираци.

По време на Косовската война на 20 април 1999 г. Бровина е отвлечена от маскирани мъже, които я отвеждат в неизвестна посока. По-късно се оказва, че е била в сръбски плен, прекарва година и половина в сръбски затвори[3], преди да бъде освободена в резултат на международно влияние[4].

Флора Бровина се занимава с политическа дейност. През 2001 г. се кандидатира за президент на Косово от Демократическата партия на Косово. Като член на тази партия през 2004 година е избрана в Парламента на Косово. Ръководила е Женската лига на косовските албанци.

Авторка е на няколко поетични сборника[5]:

  • „Vërma emrin тим“ (1973),
  • „Bimë e zë“ (1979),
  • „Luleborë“ (1988),
  • „Mat e çmat“ (1995),
  • „Thirrje e Kosovë“ (1999).

Нейни стихове в превод от Робърт Елси са публикувани в Ню Йорк през 2001 г.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. Флора Бровина получава награда от шведския ПЕН клуб и е удостоена с награда Barbara Goldsmith Freedom to Write Award от американския PEN American Center. Носителка е на Наградата по правата на човека на германската фондация „Хайнрих Бьол“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бровина, Флора“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​