Франсис Бърнет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсис Бърнет
Frances Hodgson Burnett
британско-американска писателка
Родена
Франсис Ходжсън Бърнет
Починала
ПогребанаСАЩ

Националност Англия,
 Великобритания
 САЩ
Работилаписател
Литература
ПсевдонимStephen Townesend[1]
Известни творбиМалкият лорд Фаунтлерой“ (1886)
Тайната градина“ (1911)
Семейство
СъпругСуон Бърнет
Стивън Таунзънд
Деца2

Подпис
Уебсайт
Франсис Бърнет в Общомедия

Франсис Бърнет (на английски: Frances Hodgson Burnett) е британско-американска писателка.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Баща ѝ, търговец по професия, умира, когато тя е на 4 години, и за семейството настават трудни години. С надежди за по-добър живот майка ѝ отвежда нея и двете ѝ сестри от Великобритания в Тенеси, САЩ, в периода след Гражданската война. Младата жена опитва да изкара прехраната си по различни начини, включително с писане. Усилията ѝ са възнаградени и през юни 1868 г. нейният първи разказ е отпечатан.

През 1870 г. майката на писателката почива. Две години по-късно Франсис се завръща в родината си. През 1873 г. сключва брак със Суон Бърнет, с когото впоследствие се местят във Франция, където с писателската си дейност тя издържа и него. Първият им син умира от туберкулоза. По-късно тя се развежда с мъжа си. Вторият ѝ брак също не е особено успешен.

За сметка на това кариерата и славата на Бърнет вървят стремглаво нагоре. Писателката става истински известна след публикуването на първия си детски романМалкият лорд Фаунтлерой“ през 1886 г. Голям успех има и следващият роман „Малката принцеса“. Така или иначе най-широка популярност от творбите ѝ достига „Тайната градина“ (1911).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. jn20010601134 // Посетен на 30 август 2020 г.