Ханс-Георг фон Фридебург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ханс-Георг фон Фридебург
германски адмирал
Фридебург е вдясно
Фридебург е вдясно

ЗваниеГенерал-адмирал
Години на служба1914 – 1945
Служи на Германска империя
Ваймарска република
Нацистка Германия
Род войскиКригсмарине
КомандванияU-27
Битки/войниПърва световна война
Втора световна война
Награди Кръст за военни заслуги

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
23 май 1945 г. (49 г.)
ПогребанФленсбург, Федерална република Германия
Ханс-Георг фон Фридебург в Общомедия

Ханс-Георг фон Фридебург (на немски: Hans-Georg von Friedeburg) е германски генерал-адмирал от Кригсмарине.

Той е единственият представител на въоръжените сили, който присъства при подписването на германската капитулация в Линебург Хийт на 4 май 1945 г., в Реймс на 7 май и в Берлин на 8 май 1945 г. Фридебург се самоубива малко след разпадането на своето правителство.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Страсбург, син на пруския офицер Карл фон Фридебург (1862-1924). Постъпва в имперския военноморски флот на 1 април 1914 г. След избухването на Първата световна война е повишен в подофицерско звание Fähnrich zur See (кандидат офицер). Участва в битката при Ютланд срещу големия флот на британското кралско военно командване през 1916 г.

Известен германски военноморски офицер от следвоенния период, през септември 1941 г. е назначен за заместник-командир на флотата на германските флотски кораби. През февруари 1942 г. Фридебург става контраадмирал, а през февруари следващата година поема командването на немския флот. На 17 януари 1945 г. е награден с Кръст за военни заслуги. Той е наследник на адмирал Карл Дьониц за главен командир на Кригсмарине, когато Дьониц става президент на Райха след самоубийството на Хитлер (и по последната воля на Хитлер) и е повишен в адмирал на 1 май 1945 г.

Фридебург (ляво) подписва капитулацията на Германия в Линебург Хийт, 4 май 1945 г.

В началото на май 1945 г. Фридебург получава заповед от Дьониц да договори предаването на западните съюзници. Пристигайки в щаба на полицай Бернард Монтгомъри в Люнебург, Германия, той е информиран, че безусловно предаване на всички съюзнически сили е необходимо и не може да се договаря. След получаване на разрешение от Дьониц, той подписва инструмент за предаване на всички немски въоръжени сили в Холандия, северозападна Германия и Дания на 4 май 1945 г. На 7 май 1945 г. той присъства при първото подписване на германския инструмент за предаване от генерал Алфред Йодл в Реймс.

Фридебург е в Берлин на 8 май 1945 г. за второто подписване на немския инструмент за предаване. Фридебург подписва от името на Кригсмарине, заедно с генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф за Луфтвафе и генерал-фелдмаршал Вилхелм Кайтел за Вермахт. Маршал Георгий Жуков и главният маршал на въздухоплаването Артър Уилям Тедър подписват съответно за Съветския съюз и ШАЕФ. Две седмици по-късно, на 23 май 1945 г., денят, в който са арестувани членовете на правителството на Фридебург, той е военнопленник на британците в Пльон. Неспособен да понесе поражението на своята страна, той взима отрова същия ден. Погребан е в гробището Adelby близо до Фленсбург.[1]

Неговият син Лудвиг фон Фридебург (1924-2010) е известен социолог и политик от Германска социалдемократическа партия и е министър на културата в провинция Хесен между 1969 и 1974 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Borgert, p. 331

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Busch, Rainer, Röll, Hans-Joachim. German U-boat commanders of World War II: a biographical dictionary. London, Annapolis, Md, Greenhill Books, Naval Institute Press, 1999. ISBN 1-55750-186-6.
  • Borgert, Heinz-Ludwig (1998): Generaladmiral Hans-Georg von Friedeburg. In: Gerd R. Ueberschär (ed.): Hitlers militärische Elite. 68 Lebensläufe. Frankfurt am Main: Primus Verlag, 2011 (second edition)
  • Patzwall, Klaus D., Scherzer, eit. Das Deutsche Kreuz 1941 – 1945 Geschichte und Inhaber Band II. Norderstedt, Germany, Verlag Klaus D. Patzwall, 2001. ISBN 978-3-931533-45-8. (на немски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hans-Georg von Friedeburg в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​