Централна гара Пловдив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Централна гара Пловдив
железопътна частна
42.1344° с. ш. 24.7414° и. д.
Местоположение в България Пловдив
Старо иместанция
ОбслужваПловдив
Брой коловози17
Откриване1870 г.
Реновиране2018 г.
Електрифицирана
Издаване на билети
Централна гара Пловдив в Общомедия

Централна гара Пловдив е централната железопътна гара, която обслужва град Пловдив. Открита е през 1870 г. като част от жп линия ЛюбимецБелово. От 2018 г. е мултимодален транспортен център, обединяващ автобусен и железопътен транспорт. Приемната сграда на гарата е паметник на културата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старата сграда на гарата, 1880 г.
Фабриката за спирт и ориз на Боманти

Първата сграда на железопътна гара в Пловдив е построена през 1873 г.[1] Тогава тя се е намирала на два километра южно от града. До нея е изградена голямата спиртна фабрика на Кристиан Август Боманти . Само за двайсетина години коларският път, който я свързва с града, се превръща в една от най-красивите улици, наречена „Станционна“, с жилищни сгради на европейските дипломати, архитекти и техници.[2]

Сегашната сградата на гарата е проектирана от италианския архитект професор Мариано Пернигони, построена е от 1905 год. до 1908 год. Нейната конструкция е носеща, с тухлени стени.[3] Тухлите са били дарени от тухларната на пловдивския индустриалец Павел Калпакчиев[4]. На 26 септември 1908 г. цар Фердинанд пристига в града във връзка с обявената Независимост на България и е посрещнат на още неоткритата жп гара. В тази връзка една от залите на жп сграда е наречена Царската жп чакалня.

Картичка с пловдивската гара, 1916 г.

Откриването на сградата, изградена в бароков стил, става на 30 ноември 1908 г. Приемната сграда на гарата е проектирана по принципа на симетрията, с три ризалита и с барокова, богато орнаментирана фасада. Подовите конструкции са т. нар. „пруски свод“. Северната фасада е главна фасада към предгаровия площад. Пред южната фасада на перона на първи коловоз е изграден навес, вероятно непосредствено след изграждането на приемното здание на гарата. Навесът е със съхранена оригинална носеща конструкция, но с подменено покривно покритие (поцинкована ламарина), водосточни тръби и е закрит отдолу с окачен таван тип „Хънтър – Дъглас“.[3] През ноември 1920 г. по време на честването на 50-ия си творчески юбилей поетът и писател Иван Вазов посещава гр. Пловдив. Той е посрещнат на пловдивска централна жп гара.

На 30 август 1984 г. в 17 ч. и 29 м. на жп гара Пловдив е извършен терористичен акт – взривена е бомба в чакалнята. На място загива 50-годишната Добра Паслиева от Кърджали и са ранени 42-ма души. Взривното устройство е било поставено до кошче за отпадъци в дъното на чакалнята, при обществените телефони. Бомбата разрушава металния покрив и някои стени на чакалнята.[5] На мястото на взрива е поставена скромна възпоменателна плоча.

До преместването им в нови сгради през 1998 год. Пловдивската митница и Транспортната болница (оттогава след нейното преместване през 90-те години на 20-и век тя е в сграда непосредствено до кръстовище на улиците Колхида и Царевец) в Пловдив се намират в сгради до централната жп гара.

През 2015 г. започва цялостната реконструкция на сградата и предгаровото пространство. Обновяването на постройката, е направено максимално внимателно и с уважение към оригиналния вид от проекта италианския арх. професор Мариано Пернигони (на итал. Mariano Pernigoni). Възстановен в оригинален вид е навесът на първи перон. Царската жп чакалня е реставрирана, а голямата зала е климатизирана. Офисите също са реновирани.

На паркинга пред приемното здание на гарата са изградена козирка и конструкции, които представляват автогара на фирма „Карат-С“.

През 2018 г. реставрацията на Централна гара е отличено със „специална награда“ на изданието на конкурса „Сграда на годината“. Отличен е великотърновския ландшафтен архитект Любомир Петров, а инвеститор е новият концесионер – дружеството „Железопътна Гара Пловдив“ ООД.[6]

На мястото на колетно и митническо бюро се строи тризвезден хотел със 111 стаи, който е от т.нар. гаров тип с по-малогабаритни стаи за ползвателите му . От източната страна на жп гара Пловдив - на мястото на транспортна болница ще бъде построена многофункционална сграда, с офиси, търговска част и голяма зала за събития с капацитет до 1000 души.

Характеристики на гарата[редактиране | редактиране на кода]

На Централна гара Пловдив има общо 17 коловоза – 6 челни коловози, западно от приемното здание, и 11 обикновени коловози .

Свързани линии[редактиране | редактиране на кода]

Характеристики на автогарата[редактиране | редактиране на кода]

Пред сградата на гарата има 8 сектора за заминаващи и 3 за пристигащи автобуси.

Автобусни направления[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]