Чад Кругър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Чад Крюгер)
Чад Кругър
Chad Robert Kroeger
канадски музикант
Роден
15 ноември 1974 г. (49 г.)
Хана, Канада
Музикална кариера
Стилпостгръндж, хардрок, традиционен хевиметъл, поп рок, алтернативен рок, алтернативен метъл
Инструментикитара, вокал
Гласбаритон
Активностот 1995 г.
Лейбъл604 Records
Участник вНикълбек
Семейство
Братя/сестриМайк Крюгер
СъпругаАврил Лавин (2013 – 2015)

Уебсайтwww.nickelback.com
Чад Кругър в Общомедия

Чад Кругър (на английски: Chad Kroeger) е канадски музикант, продуцент, композитор, вокалист и китарист на групата Никълбек (Nickelback). Истинското му име е Чад Робърт Търтън. Написал е повече от 150 песни за колеги музиканти, като има и доста участия като гост музикант за други групи.

Чад Кругър е роден на 15 ноември 1974 в Хана, Албърта. Произхожда от религиозно семейство с немски произход. Дядо му по майчина линия Хенри Крьогер (родом от Москва) е политик на местно ниво в Хана. Бащата на Чад напуска семейството, когато Чад е само на 2 годинки и като пораства детето приема името на майка си – Кругър. Научава се да свири на китара на 13 години.

Чад Кругър е женен за Аврил Лавин от 2013 до 2015 г.

Никълбек[редактиране | редактиране на кода]

През 90-те години на 20 век Чад, заедно с брат си Майк Кругър, братовчед им Брандън Кругър и Райън Пийки, формират гръндж кавър рокгрупата „Селски идиот“ (Village Idiot). През 1995 към тях се присъединява и барабаниста Даниъл Адир и я преименуват на Никълбек. Името на групата идва от името на 5-центовата монета nickel, която Чад често връщал като ресто, докато работил в Старбъкс, с думите „Nickel back“.

През 2003 Чад Кругър печели втора международна награда на SOCAN (Канадската асоциация на композитори, автори и разпространители на музика) за песента „Герой“.

През 2007 той работи със Сантана като пише вокалите на песен, която по-късно е включена в албума с компилации „Абсолютен Сантана“. Чад работи заедно с групата „Доутри“ като тяхната песен „Няма изненада“ участва в Америкън Айдъл.

През 2012 Аврил Лавин избира Чад и неговото собствено студио за издаване на петия си албум. Двамата започват романтична връзка и се сгодяват няколко месеца по-късно. Сватбата е пищна церемония, която се състои една година по-късно на 1 юли 2013 в Южна Франция. Меденият месец прекарват в Портофино, на италианската Ривиера. През септември 2014 медиите съобщават, че двойката са разделя и една година по-късно Аврил Лавин съобщава в нейния Инстаграм, че разводът вече е в сила. През 2013 когато са все още съпрузи, двамата издават сингъла „Пусни ме“ (Let me go) и след развода остават добри приятели.

През 2015 Кругър е приет в болница за отстраняване на киста от ларинкса и по тази причина европейското и част от американското му турне не се състоят.

Чад Крюгър е не само фронтмен на една от най-успешните канадски групи, но има и различни идеи как да я развива успешно от ранна възраст. Това е забелязано от Род Бърман (като представител на Родрънър – подразделение на Уорнър), който е силно впечатлен от първия им албум „Curb“ от 1996 г. Самият Чад в интервю казва, че е изучавал дълго време какви музикални елементи и структури са били използвани в написването на всеки световен хит. Според някой той е гений, който е способен да доставя точно това, което феновете му искат; според други Никълбек нямат нито една хубава песен.