Часовникова кула (Шумен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Часовникова кула в Шумен
общ изглед
общ изглед
Карта Местоположение в Шумен
Видчасовникова кула
Местоположение Шумен, България
Изграждане1740–1743
Височина18 m
Състояниезапазена с действащ часовников механизъм
Часовникова кула в Шумен в Общомедия

Часовниковата кула в Шумен е запазена часовникова кула с действащ часовников механизъм, строена в средата на 18 век.

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Кулата е строена в някогашната Ортамахале (Средната махала) на стария Шумен. Намира се на около 100 метра южно от Томбул джамия на ул. „Цар Самуил“. Непосредствено до нея е имало джамия (Орта или Сахат джамия), която днес не съществува. Източно от кулата е имало обществена баня (Орта хамам), чиито основи все още могат да се видят.

История[редактиране | редактиране на кода]

Часовниковата кула е строена в същия период на изграждане и на Томбул джамия в близост. Строена е от българи, дошли от Македония, а средствата за изграждането ѝ са събрани от заможния градски еснаф. Според друга легенда кулата е строена от Мехмед Дулужооглу – устабашия на табашкия еснаф в Шумен.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Кулата се състои от две основни части – каменно тяло с квадратна основа и цилиндрична дървена надстройка. В последната е монтиран ръчно изработен часовников механизъм и две камбани. Липсва циферблат. Часовникът отбелязва времето с удари по камбаните на всеки 15 минути. Най-горе завършва с коничен покрив.

В основата на кулата има вградена чешма. Тя представлява богато орнаментирана мраморна плоча с корито. Над плочата има перваз с осем дентикула. Над перваза е вградена плоча с надпис на османотурски език, в който се възхвалява строителят и се посочва годината на построяването. Над плочата е добавен и люнет. Цялата композиция завършва с двускатна стряха.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия: Шуменска област, Изд. Захарий Стоянов, 2011, ISBN 978-954-09-0627-0