Шато дьо Шийон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Шато де Шийон)
Шато дьо Шийон
Château de Chillon
Изглед към замъка Шийон от брега
Изглед към замъка Шийон от брега
46.4142° с. ш. 6.9275° и. д.
Шато дьо Шийон
Местоположение в Швейцария
Информация
Страна Швейцария
МестоположениеВо
АрхитектЖак дьо Сен Жорж
ОсноваванеXI-XIII век
Статутмузей
Шато дьо Шийон в Общомедия

Шато дьо Шийон (на френски: Château de Chillon), също Шийонски замък, е средновековен замък в Швейцария, намиращ се на брега на Женевското езеро близо до Монтрьо.

Замъкът е изграден върху скала и представлява комплекс от 25 сгради, строени по различно време. Не е известно откога датират първите крепостни стени, но през XI-XIII век те са значително реконструирани и надграждани.

Първоначално защитният ров около замъка е естествен, през XIII век е разширен, през XIX век е засипан и през 1903 г. е възстановен.

Строителството на основните сгради на замъка продължава между 1240 и 1265 г. от архитекта Пиер Мение. През годините той е използван за жилищна сграда на граф Петер ІІ Савойски, а по-късно и за артилерийски склад и затвор.

В литературата[редактиране | редактиране на кода]

Лорд Байрон възпява Шато дьо Шийон в поемата си от 1816 г. „Шийонският затворник“ (The Prisoner of Chillon).

Историческа основа за поемата послужва задържането в замъка по заповед на херцог Карл III Савойски на Франсоа Бонивар през 1530 – 1536 г. На 29 май 1536 г. след двудневна обсада замъкът е превзет, а Бонивар е освободен. Благодарение на поемата на Байрон затворът на Бонивар става един от най-известните епизоди в историята на замъка. Много за романтичния образ на замъка допринасят още Жан Жак Русо, Пърси Шели, Виктор Юго и Александър Дюма.

От началото на XIX век в замъка е разположен музей.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]