Юсу Н'Дур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юсу Н'Дур
Youssou N'Dour
сенегалски музикант
Във Варшава, септември 2009 година
Във Варшава, септември 2009 година

Роден
Юсу Маджиген Н'Дур
1 октомври 1959 г. (64 г.)

Религияислям
Националностсенегалец
Работил1970-те –
Музикална кариера
Стилмбалакс
Инструментивокали, перкусии
Активностот 1971 г.
ЛейбълКейъс Рекордингс, Риъл Уърлд Рекърдс, Нонсъч Рекърдс
Участник вStar Band, Super Étoile
Семейство

Уебсайт
Юсу Н'Дур в Общомедия

Юсу Н'Дур (на френски: Youssou N'Dour) е сенегалски певец, автор на песни, композитор, актьор, бизнесмен и политик (министър).

Той е министър на културата и туризма на Сенегал (29 април 2012 – 29 октомври 2012) и после министър на туризма и отдиха на Сенегал (29 октомври 2012 – 2 септември 2013).

Списание „Ролинг Стоун“ го определя през 2004 г. като „вероятно най-известния жив певец“ в Сенегал и голяма част от Африка.

Н'Дур съдейства за развитието на сенегалския популярен стил, който на езика серер се нарича мбалакс. Този стил произхожда от консервативната серерска музикална традиция, която носи названието нджууп. Той е темата на отличените с награди и разпространявани в световен мащаб филми Retour à Gorée (2007) под режисьорството на Пиер-Ив Борго, и Youssou N'Dour: I Bring What I Love (2008), режисиран от Елизабет Чай Васархели.

През 2006 г. Н'Дур получава ролята на Олауда Екиано, представена във филма Amazing Grace.

През октомври 2020 г. Youssou N'Dour се присъединява към престижната Кралска шведска академия, според институцията.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Н'Дур е роден в Дакар, в семейството на волофска майка и серерски баща. Изпълнява музика от 12-годишен, като изнася представления със „Стар Бенд“ – сред най-известните дакарски групи от началото на 1970-те, до няколко години. Няколко членове на „Стар Бенд“ се присъединяват към „Оркестър Баобаб“ по това време.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1979 г. сформира своя състав „Етоал дьо Дакар“. Първите му работи с групата са в латино стил и се разпространяват из цяла Африка. През 1980-те години развива уникално звучене с последната си група „Супер Етоал дьо Дакар“. В нея място имат Джими Мбайе на китара, баскитаристът Хабиб Файе и тамистът Асан Тиам.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Youssou N'Dour в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​