Министерство на аграрното развитие (Бразилия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Министерство на аграрното развитие и семейното земеделие
Ministério do Desenvolvimento Agrário
Информация
Основаване25 ноември 1999 г.
Закриване12 май 2016
Заменящ органМинистерство на социалното и аграрното развитие
Типфедерално министерство
ЮрисдикцияФедерално правителство на Бразилия
СедалищеБразилия, Федерален окръг
Бюджет5,6 млрд. R$[1] ≈ 1,72 млрд. USD (2015 г.)
Уебсайтwww.mda.gov.br
Министерство на аграрното развитие и семейното земеделие в Общомедия

Министерство на аграрното развитие и семейсното земеделие (на португалски: Ministério do Desenvolvimento Agrário e Agricultura Familiar) е орган на Федералното правителство на Бразилия, който осъществява държавната политика в областта на развитието и модернизацията на земеделието и селските райони. Основната политика на министерството е насочена към провеждането на аграрна реформа, към регулирането на земеделската собственост в Амазония, към осигуряване на устойчиво развитие на семейното фермерство в селските райони, както и към идентификация, признаване, определяне, очертаване и наименуване на земите, обитавани от последните киломбо общности.

Цели[редактиране | редактиране на кода]

Земеделският сектор има стратегическо значение за социално-икономическото развитие на Бразилия. То произвежда основни храни – зърно, плодове и месо, които са от основно значение за сигурността, здравето и благоденствието на бразилското общество. Голяма част от фибрите, използвани в текстилната индустрия и за екологични горива също се доставят от бразилския земеделски сектор. Освен с производствения си аспект, бразилският аграрен сектор е отговорен за възстановяването на водните източници и опазването на останалите природни ресурси на страната[2]. Същевременно земеделският сектор в Бразилия е силно ориентиран към производство на продукция за експорт. Страната се оказва гигант на международните пазари за земеделска продукция: Бразилия генерира около половината от световния експорт на захар, една трета от световния дял на соя и соеви продукти и една четвърт от говеждото месо на световните пазари[3]. Така аграрният сектор се оказва важен източник на приходи за държавата: земеделието генерира 30 процента от БВП на страната и осигурява работа на 37 процента от работещото население на страната[4]. За неговото значение е показателен фактът, че през 2002 г. благодарение на аграрния сектор външнотърговското салдо на страната се оказва положително[4].

Това обаче се оказва само едната страна на действителността в бразилския земеделски сектор. От другата страна се намира действителният живот в повече от четири милиона малки семейни ферми, които представляват 85% от стопанствата в земеделския сектор и с това се оказват огромно мнозинство в него[3]. Това, което характеризира тези стопанства, са ограничените им пазарни перспективи и липса на достъп до кредитиране, застраховане и технологични нововъведения[3]. Новите бразилски правителства, които идват на власт в първите години на новото столетие, предприемат решителни стъпки към коренна реорганизация на бразилската икономика от неокласически модел към социална пазарна икономика[5], отчитаща интересите на всички социални слоеве на обществото. Това принуждава федералните власти да обърнат по-сериозно внимание и на противоречивата социална обстановка в бразилския аграрен сектор. Така след настъпването на новото хилядолетие бразилските правителства водят една последователна аграрна политика, специално ориентирана към нуждите на семейното фермерство[3].

Със създаването на Министерството на аграрното развитие през 2000 г. семейното фермерство получава представителство на високо политическо равнище[3]. В същото време интересите на едрия, кокурентоспособен агробизнес остават защитени и продължават да се представят от Минитерството на земеделието, животновъдството и продоволствието. Това разделение на аграрната политика в Бразилия между две две отделни министерства е уникално за бразилската политика[3].

В съответствие с новата стратегия за развитие на аграрния сектор в страната са определени и основните цели на дейността на Министерството на аграрното развитие на Бразилия:

  • демократизация на аграрните структури;
  • насърчаване производството на основни храни;
  • насърчаване на заетостта в селското стопанство и стимулиране на приходите от него;
  • борба с глада и бедността;
  • диверсификация на търговията и услугите в областта на земеделието;
  • улесняване на достъпа до основни обществени услуги;
  • редуциране на миграцията от земеделските райони към градовете;
  • насърчаване на гражданското общество и социалната справедливост[6].

Идването на власт на президента Лула да Силва през 2003 г. помага на все още младото министерство да увеличи своето значение и увеличава значително неговия бюджет[7].

След встъпването си на власт през 2016 г. президентът Мишел Темер прекратява съществуването на Министерството на аграрното развитие, което е преобразувано в секретариат от структурата на Министерството на социалното и аграрното развитие.[8], а по-късно изцяло преминава към структурите, подчинени пряко на Президентството.

През 2023 г. новоизбраният президент Лула да Силва възстановява Министерството на аграрното развитите, което получава ново име – Министерство ма аграрното развитие и семейсното земеделие. Освен че министерството възвръща почти изцяло предишните си функции, дейността му е разширена и върху сферите на агроекологията, продовлственото снабдяване и други.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Projeto de Lei Orçamentária para 2015 (Проектозакон за бюджета за 2015) (PDF) // Comissão Mista de Planos, Orçamentos Públicos e Fiscalização. Senado federal, октомври 2014. Посетен на 14 март 2015. (на португалски)
  2. Wander, 2003: стр. 1
  3. а б в г д е Junker, 2011: стр. 36
  4. а б Wander, 2003: стр. 2
  5. Wander, 2003: стр. 4
  6. www.epicos.com
  7. Junker, 2011: стр. 37
  8. Art.1, VII, MEDIDA PROVISÓRIA Nº 726, DE 12 DE MAIO DE 2016//Infoleg - Câmara dos Deputados
  9. www.mda.gov.br