Направо към съдържанието

АФК Ескилстуна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ескилстуна
Athletic Football Club Eskilstuna
Основан1991 г.
ДържаваШвеция
СтадионТунаваллен
Ескилстуна, Свеаланд
Капацитет7800
Президент Алекс Русхолм
Старши треньор Неманя Милянович
ПървенствоСуперетан
2022.8.
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Стадион „Тунаваллен

АФК Ескилстуна“ (на шведски: Athletic Football Club Eskilstuna) е шведски футболен клуб от град Ескилстуна, регион Свеаланд, провинция Сьодерманланд. Основан през 1991 г. Домакинските си срещи играе на стадион „Тунаваллен“ с капацитет 7800 зрители.

История на клуба[редактиране | редактиране на кода]

„Кафе Опера“[редактиране | редактиране на кода]

Родоначалникът на „АФК Юнайтед“ е основан през 1991 г. в северната част на Стокхолм, комуна Дандерюд. Отборът е наречен „Кафе Oпера“, тъй като основател и спонсор е Алесандро Катеначи който е собственик на местния нощен клуб Кафе Опера.

По правилата на Шведската футболна федерация, отборът започва от най-ниското ниво на футболна Швеция, Осма дивизия.

Отборът бързо се придвижва нагоре в йерархията, година след година става победител във всяка една от лигите, в които взема участие, съответно в Седма дивизия, Шеста дивизия, Пета дивизия и Четвърта дивизия.

Най-накрая през сезон 1996 Трета дивизия на зона „Север“ на регион Свеаланд.

Благодарение на поддръжката на администрацията на района Юрсхольм коммуна Дандерюд, клубът си сътрудничи тясно с випускниците от местните футболни школи, което помага значително на отбора за окомплектоването на състава. Партньорството продължава до 2005 г. включително, когато е извършено обединението с отбора „Весбю“ и отборът прекратява съществуването си в предишния си вид.

За първи път отборът влиза в Суперетан, втората по значимост дивизия на Швеция.

За да се спаси клубът и да се съхрани мястото в Суперетан, е решено „Кафе Опера“ да се обедини с „Весбю“, участник във Втора дивизия. Тъй като в този сезон „Весбю“ печели Втора дивизия, няма проблеми с обединението.

В началото на 2005 г. окончателно е завършено обединението на отборите.

След края на сезон 2004 г. отборът сменя стадиона си от Олимпийски на малката арена „Кристинберг“ в едноименния район на Стокхолм.

Весбю Юнайтед[редактиране | редактиране на кода]

През първия си сезон 2005, отборът завършва на девето място и остава в дивизията. От новия сезон отборът се вмести на нова арена „Вилундаваллен“.

През 2006 „Весбю Юнайтед“ заема 14-о место и след плейофи със „Сириус“ отпада в Трета дивизия.

След като отчита плачевните резултати от последния сезон, ръководството на клуба решава да се върне към съотрудничеството си с „АИК“.

През сезон 2007 настъпват реформи в шведския футбол и първа дивизия се превръща в Суперетан. Същата година Весбю завършва втори, отстъпвайки само на „Асириска“, и без допълнителни изпитания, отборът влиза вв Суперетан и от първия си опит се връща в групата която напуска година по-рано.

Участва две годин 2008 и 2009 в Суперетан, и отново отпада в долната лига в 2010.

През януари 2011 година мениджърът на „ФК Атлетик“ Алекс Русхолм изплаща дълговете на намиращия се по това време в Трета дивизия отбор на „Весбю Юнайтед“ и обединява двата клуба. Отборът е преименуван на „АФК Юнайтед“.

„АФК Юнайтед“[редактиране | редактиране на кода]

Отборът се появява на картата през 2012 г. в резултат от сливането на „Атлетик“ (фарм-клуб) и „Весбю Юнайтед“.

Още в първия си сезон отборът изпада в по-долна дивизия и се появяват и проблеми с властите във Весбю. Отборът се мести в столичното предградие Солна, където е базирана академията „Атлетик“.

През 2014 г. Русхолм предлага многомилионен проект за изграждане на изкуствени терени. Броят на възпитаниците в академията нараства до 250 души, като част от тях стават национали на Швеция в разичните формации на „Тре крунур“.

През 2014 „АФК Юнайтед“ става шампион в лигата на зона „Север“, и се завръща в Суперетан след четири години, а след две години през 2016 г. най-накрая успява да се придвижи в най-висшата лига Алсвенскан, поделяйки си първото място със „Сириус“.

Клубът не може да се похвали с кой знае каква история и посещаемост – рекорд за домакинска среща в изминалия сезон е 2466 зрители. Една от причините е, че Стокхолм има достатъчно елитни клубове като Юргорден, Хамарби и АИК, като последният е базиран точно на същото място в Солна.

Три кръга преди края на първенството на 7 юни 2016 г. Русхолм обявява, че през началото на 2017 г. тимът му, ще се обедини с „Ескилстуна Сити“. Основаният през 1907 година тим има една от най-добрите академии в страната, но не е правил ремонт на стадиона си от 15 години. Така след 50 години пауза Ескилсуна отново се сдобива с отбор в елита.

Новият клуб приема името АФК Ескилстуна, като академията остава на досегашното си място в Солна. Отборът ще играе мачовете си на стадион „Тунаваллен“.

Имена[редактиране | редактиране на кода]

  • 1991 – 2005 – „Кафе Oпера“
  • 2005 – 2012 – „Весбю Юнайтед“
  • 2012 – 2016 – „АФК Юнайтед“
  • от 2016 – „АФК Ескилстуна“

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Известни играчи[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]