Направо към съдържанието

Алфонсо Мария Масари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алфонсо Мария Масари
Alfonso Maria Massari
италиански изследовател
Алфонсо Масари, 1883 г.
Роден
Починал
Рим, Италия

Националност Италия

Алфонсо Мария Масари (на италиански: Alfonso Maria Massari) е италиански изследовател на Африка.

Ранни години (1854 – 1879)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 23 май 1854 година в Неапол, Италия. На 15-годишна възраст е приет в Морското училище и от 1874 до 1877 извършва околосветско плаване, като след завръщането си е произведен в чин лейтенант.

През 1879 г. е назначен от министъра на военноморските сили за ръководител на организираната от княз Боргезе експедиция, която за първи път пресича пеша Африка от изток на запад в най-широката ѝ част.

Експедиционна дейност (1880 – 1886)[редактиране | редактиране на кода]

От 9 февруари 1880 до 2 юли 1881 г., Масари пресича Африка от Червено море до устието на Нигер, като за постижението си е награден със златен медал от провелия се малко след това Международен географски конгрес.

В края на 1884 г., по поръчение на белгийския крал изследва река Кванго (най-големия ляв приток на Касаи) от устието ѝ до 4º ю.ш.

През октомври 1885 г., отново по поръчение на краля, на кораба „Хенри Рид“ от Киншаса се изкачва по река Конго и по десния ѝ приток река Ликвала до екватора, като картира множеството притоци на последната.

Следващи години (1886 – 1950)[редактиране | редактиране на кода]

През следващите години Масари е на дипломатическа служба в Япония и Съединените американски щати. През 1892 г. основава и е първият управител на Италианското патентно ведомство, което съществува да 2002 г.

Умира през 1950 година в Рим на 95-годишна възраст. Погребан с военни почести.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alfonso Maria Massari в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​