Направо към съдържанието

Ароматът на нощта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ароматът на нощта
L'odore della notte
АвторАндреа Камилери
Първо издание2001 г.
Италия
Издателство„Sellerio editore“ (Палермо)
Оригинален езикиталиански
Жанркриминална литература
Видроман
ПоредицаКомисар Монталбано
ПредходнаЕкскурзия в Тиндари
СледващаIl giro di boa

„Ароматът на нощта“ (на италиански: L'odore della notte) е роман на италианския писател Андреа Камилери. Романът е издаден през 2001 г. от издателство „Sellerio editore“ в Палермо. На български език е издаден на 27 септември 2014 г. от издателство „Книгопис“, в поредицата „Криминална колекция“, в превод на Весела Лулова Цалова, с подзаглавие „Комисарят Монталбано в изкушение“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Финансов брокер и неговият помощник изчезват безследно. Хиляди измамени осъзнават, че няма да видят парите си. Личен мотив насочва Монталбано към случая, макар че разследването се ръководи „от високо“. Когато е намерен прострелян в лицето труп, началството бърза да оповести версията за отмъщение на мафията. Комисарят обаче открива следи – и в буквален, и в преносен смисъл, които отвеждат до изненадваща и поразителна развръзка…

Край на разкриващата сюжета част.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

Романът „Ароматът на нощта“ e екранизиран като епизод 3 от четвъртия сезон на телевизионния сериал „Комисар Монталбано“, и е излъчен на 11 ноември 2002 г. В ролята на комисар Монталбано е италианският актьор Лука Дзингарети.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]