Направо към съдържанието

Асен Асенов (физик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Асен Асенов

Роден
1954 г. (70 г.)

Учил вСофийски университет
Работил вГлазгоуски университет

Асен Асенов е български учен и предприемач в областта на микроелектрониката и моделирането на устройства и един от пионерите в технологиите за компютърно подпомаган дизайн (TCAD). Декан е на колежа Джеймс Уат по електротехника в Университета в Глазгоу и ръководител на Групата за моделиране на устройства[1].

Асен Асенов получава своята магистърска степен по физика на твърдото тяло от Софийския университет, България през 1979 г. и докторска степен по физика от Българската академия на науките през 1989 г. Той има десет години индустриален опит като ръководител на групата за моделиране на процеси и устройства в Института по микроелектроника, София. През 1989–1991 г. е гост-професор във Физическия факултет на Техническия университет в Мюнхен, Германия. Той се присъединява към катедрата по електроника и електротехника в Университета в Глазгоу през 1991 г. и служи като ръководител на катедра през периода 1999-2003 г. Назначен е за професор по електротехника през 2003 г. [2]

Като ръководител на Групата за моделиране на устройства в Института по микроелектроника Асенов и неговият колега Евгени Стефанов разработват първия интегриран двуизмерен TCAD процес и симулатори на устройства IMPEDANCE. Малко се знае в западния свят поради Желязната завеса, но IMPEDANCE е лицензиран и използван в СССР, Полша и Източна Германия. Като ръководител на катедрата по електроника и електротехника, заедно с професор Крис Уилкинсън той играе важна роля в създаването на Центъра за наноизработка „Джеймс Уат“.[3] Професор Асенов е пионер в разбирането на въздействието на статистическата променливост, свързана с дискретността на заряда и гранулирането на материята като създател или прекъсвач на съвременната и бъдеща CMOS технология. Той ръководи разработването на първия „атомистичен“ TCAD симулатор GARAND. Асенов е член на Кралската академия на Шотландия[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Asen Asenov // University of Glasgow 2019. Архивиран от оригинала на 2023-03-22. Посетен на 15 August 2019.
  2. Professor Asen Asenov // University of Glasgow. Посетен на 15 August 2019.
  3. University of Glasgow - Research - Research units A-Z - James Watt Nanofabrication Centre // Посетен на 10 May 2020.
  4. Fellows of the Royal Academy Scotland // The Royal Society of Edinburgh 2019.