Ахмед Садулов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ахмед Садулов
български историк
Роден
Починал
2 януари 2020 г. (84 г.)

Учил вБакински държавен университет
Московски държавен университет
Сорбона
Научна дейност
Областистория, османистика
Работил вСофийски университет
Шуменски университет
Публикации„Агонията на Източния въпрос“
„История на Османската империя“

Ахмед Садулов Ахмедов е български историк – османист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 октомври 1935 г. в Млечино. Когато е 8-годишен, семейството му се преселва в Елена, където той завършва гимназия.[1] През 1960 г. завършва история в Бакинския държавен университет, Азербайджан с отличие, след което се завръща в България и работи като учител по история в руската гимназия в Пловдив.

От 1966 г. е асистент по нова и най-нова история във Великотърновския университет, старши асистент, като междувременно специализира в Московския университет. Доктор по история от 1972 г. с разработка за етатизма и политическите борби в Турция през първата половина на XX век.

От 1973 г. е главен асистент и като такъв специализант в Сорбоната от 1974 до 1979 г. Доктор на историческите науки на Сорбоната от 1980 г. и доцент в катедра „История на Византия и балканските народи“ в Историческия факултет на Софийския университет от 1983 г., където е лектор по балканска история. Професор по история на Софийския университет от 2001 г. и като такъв се пенсионира през 2003 г., но продължава изследователската си дейност и като професор на Шуменския университет от 2003 г.[2]

В изборите за VII ВНС е кандидат-депутат от БСП, но е победен от Бахри Юмер от село Папрат – бъдещ кмет на Джебел от ДПС.[3]

Умира на 2 януари 2020 г. в София.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ардинец, възпитаник на Сорбоната, взима научна степен със седмица по шестобалната система // bnr.bg. 8 януари 2024. Посетен на 7 април 2024.
  2. Автобиография
  3. Сайт Родопи 24: На 84-годишна възраст почина проф. Ахмед Садулов – ученият, който не се „сгоди“ с политиката