Направо към съдържанието

Геролд Млади

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Геролд Млади
маркграф на Аварска марка
префект на Бавария
Роден
Починал
799 г.
ПогребанРайхенау (манастир), Федерална република Германия
Семейство
РодАгилолфинги
БащаГеролд от Винцгау
Братя/сестриЕрбио
Адриан (граф на Орлеан)
Ерик
Удалрих I
Хилдегард
СъпругаГизела (дъщеря на Пипин Къси)
Геролд Млади в Общомедия

Геролд Млади или Геролд II (на немски: Gerold II; † 1 септември 799) е алемански маркграф на Аварската марка, префект на Бавария и основател на род Геролдони.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Геролд е син на граф Геролд от Винцгау (Удалрихинги) и Има, дъщеря на алеманския дук Хнаби (от Геролд Агилолфингите), основател на старата линия на род Ахалолфинги и на Хересвинд. Той е брат на Хилдегард, която се омъжва през 771 г. за Карл Велики.

Геролд е доверник на Карл Велики и го придружава през 773/774 г. в похода му против лангобардите. Той се отличава и е направен signifer на франкския крал.

През 785 и 790 г. той е споменат в документи като граф в Баар (Bertoldsbaar). Геролд играе вжна роля при интеграцията на Бавария във франкската империя и в борбата против последния баварски херцог Тасило III. След свалянето на Тасило през 788 г. Геролд е номиниран за префект на Бавария. Карл Велики го изпраща да се бие против аварите. Там той се отличава с херцог Ерик от Фриули и Карл Велики дава воденето на целия поход на Геролд, Ерик и неговия син Пипин от Италия. Той се отличава и в боевете против саксите и славяните.

През 799 г. Геролд умира в битка при аварите в Панония заедно с Ерик и неговия син.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Karl Schmid, Gerold. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 6, Duncker & Humblot, Berlin 1964, S. 315.
  • Bernhard von Simson, Gerold (Graf in der Baar). In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 9, Duncker & Humblot, Leipzig 1879, S. 40 f.
  • Sebastian Rosche, Herrschaftliche Legitimierung im frühmittelalterlichen Bayern auf der Grundlage der Lex Baiuvarium, GRIN Verlag, München 2010, ISBN 978-3-640-57228-1

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]