Направо към съдържанието

Джак Харкнес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джак Харкнес

Принадлежи към Девети Доктор
Десети Доктор
Алтернативен Институт Торчууд
Раса човек
Родна планета една от колониите на Земята (LI век) < br/> Земя (XXI век)
Възраст неизвестна
Появява се в „Празното дете“
Изигран от Джон Бароуман

Капитан Джак Харкнес (на английски: Captain Jack Harkness, настоящето му име е неизвестно) – измислен персонаж от британския научнофантастичен сериал Доктор Кой и неговия спин-оф Торчууд. Харкнес, изигран от Джон Бароуман, първоначално се появява в епизода „Празното дете“ в Доктор Кой през 2005 година и става спътник (компаньон) на Деветия Доктор. През 2006 година Джак става един от главните герои в Торчууд, третият персонаж от Доктор Кой, който има собствен спин-оф. Продължава периодично да се появява в Доктор Кой от 2007 до 2008 с десетото въплъщение на Доктора, а и също в специалните епизоди от 2009 година.

В хронологическа порядка, показана в сериала, Джак първоначално се представя като пътешественик във времето от LI век. За разлика от Доктора, Джак е човек на действията и взима сложни решения на практика. В резултат смъртта му и възкресението му в последния епизод на първия сезон на Доктор Кой Джак става абсолютно безсмъртен. На Земята той става член на института Торчууд.

Джак е първият открито бисексуален партньор на Доктора в историята на сериала. Популярността на персонажа непосредствено оказала влияние на създаването на „Торчууд“, ролята принесла известност и на актьора Джон Бароумън и станал образ за подръжание на младите гейове и бисексуални младежи във Великобритания. Освен в сериалите, Джак Харкнес се появява и в няколко книги и комикси по мотива „Доктор Кой“ и „Торчууд“. За ролята си е номиниран няколко пъти.

Идея и създаване[редактиране | редактиране на кода]

Сценарист на „Доктор Кой“ и „Торчууд“, автор на персонажа на Джак Харкнес.
Образът на Джак Харкнес до голяма степен е създаден специално за актьора Джон Бароумън, който изпълнява ролята му в сериалите.

Изпълнителният продуцент и главен сценарист Ръсел Т. Дейвис заимствал фамилията на Джак от персонажа на Marvel Comics Агата Харкнес, която използвал по-рано за герой в сериала Century Falls и The Grand. Първоначално Дейвид планирал да нарече героя Джакс (на английски: Jax), но се е отказал, поради сходства с други имена и названия във Вселената на „Доктор Кой“. По-късно Джак използва псевдонима Джакс по време на Втората световна война. Както е планирано, дебютния епизод на персонажа представя по два начина моралните ценности, повдигайки въпроса за членството си, за злата или добрата страна.

Актьорът Джон Бероумън станал един от ключовите фигури в концепцията на капитан Джак. Бероуъмън разказва, че по време на първия си кастинг, Девис и изпълнителният ко-продуцент Джули Гарднър му съобщили, че персонажа е бил написан специално за него. На срещата си с Дейвис, Бероумън играе героя си, говорейки с родния си шотландски акцент, а също и американски и британски, за да подберат най-добрият вариант; Дейвис решил, че американският акцент е най-подходящ. Дейвис искал актьорът му да е „любимец на жените“ и Бероумън е „единственият в цяла Великобритания, който може да го изиграе“. Телевизионни критици сравняват образа на капитан Джак, изигран от Бероумън, с холивудския актьор Том Круз.

Джак е бисексуален и става първият нехетеросексуален персонаж в „Доктор Кой“. Когато го вижда за пръв път Докторът предполага, че ориентацията на Джак ще бъде в норма в LI век, когато човечеството ще живее рамо до рамо с други раси. Въпреки това самата сексуална ориентация на Джак никога не е показвана в сериала; самият Джак мисли, че да си моносексуален не е за него. Дейвис коментира процеса на създаването: „Аз казах: „Време е да се въведе бисексуалност в телевизията“ с акцент на създаване на веселия и самовлюбен Джак в контраст и с отрицателни черти“. За да опише сексуалната ориентация на героя сценаристите използват термините „пансексуалност“ и „общесексуалност“.

Другият сценарист на „Доктор Кой“ Стивън Мофат казва, че въпроса за сексуалната ориентация даже не е възникнала в главата на Джак: „По негово мнение, ако Джеймс Бонд в бъдеще спи с който му хрумне – това ще е нормално“.

Външен вид и стил[редактиране | редактиране на кода]

Синьото военно палто

Въпреки че в първите си появи в „Доктор Кой“ Джак носи различни дрехи с началото на първия сезон на „Торчууд“ той се отличава със собствен стил и става „знаков за научнофантастичната мода“. Почти винаги Джак се появява в синьо военно палто от времето на Втората световна война, черни или кафяви панталони, светлосини, светлозелени или сини ризи от една и съща материя. Писател на американския вестник Wired изказал мнение относно гардероба на Джак и най-вече палтото му: "Мисля, че има много с палтото, което винаги носи. Палтата са яки, също като фесовете, папионките и каубойските шапки Стетсън. Единствената разлика е, че капитан Джак никога не казва, че палтото му е яко. То просто е.

Лицето на Бо[редактиране | редактиране на кода]

В сцена от епизода „Последният повелител на времето“ сценаристът Ръсел Т. Дейвис намеква, че тайнственото същество на име Лицето на Бо е Джак. Тази идея му хрумнала през 2007 година, когато работил над сценария за сезона. Лицето на Бо представлява голямо безтелесно лице в стъклен резервоар, появил се преди милиарди години според теорията предложена от Дейвис – като следствие на безсмъртието и забавянето на стареенето на Джак. Лицето на Бо се появява в сериала три пъти – за първи път в епизода „Краят на света“ през 2005 година. Бероумън разказва, че той и Дейвид Тенант „скочили крещейки“, когато прочели сюжетната линия свързваща Джак и Лицето на Бо. „Това беше може би най-вълнуващият момент от снимките на този епизод“ – споделя Бароумън. Лицето на Бо трябваше да се появи в сериала само в епизода „Краят на света“, защото създаването му е доста скъпо. Въпреки това на дизайнера за специалните ефекти Нийл Гортън му харесва идеята и кара създателите на сериала да използват персонажа и за напред. Дейвис харесва работата на Гортън и персонажа се появява още два пъти, а в третата серия става ключов герой.