Направо към съдържанието

Джемаил Вейсели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джемаил Вейсели
Xhemail Vejseli
политик от Северна Македония
Роден
15 ноември 1927 г. (96 г.)

Учил вСкопски университет

Джемаил Вейсели (на македонска литературна норма: Џемаил Вејсели, на албански: Xhemail Vejseli) е политик от Северна Македония от албански произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 ноември 1927 г. в тетовското село Гайре. Става член на СКМЮ. През 1944 г. се включва в Комунистическата съпротива във Вардарска Македония, а от 1948 г. е член на МКП. След войната завършва гимназия и става учител. По-късно работи в министерството на вътрешните работи в Тетово и като секретар на Общинския комитет на МКП за село Шипковица. Учи във Философския факултет на Скопския университет, където е член на Университетския комитет на МКП. Известно време е подпредседател на Републиканския събор на Събранието на Социалистическа република Македония. Член е на ЦК на МКП и председател на комисията на ЦК на МКП за развитие на партията. Бил е депутат в Събора на народните на Събранието на СФРЮ[1]. На 28 април 1982 г. става член на Председателството на СРМ заедно с Ванчо Апостолски, Филип Брайковски, Томе Буклевски, Ангел Чемерски, Благоя Талески, Благой Попов и Фахри Кая[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 254. (на македонска литературна норма)
  2. Бошко Станкоски // Собрание на Република Македонија. Посетен на 9.03.2013. (на македонска литературна норма)