Направо към съдържанието

Димитър Делчев (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Делчев
български политик

Роден
27 август 1984 г. (39 г.)
Политика
ПартияБългария на гражданите
Председател на политическа партия „Движение България на гражданите“
Народен представител в:
XLIII НС   XLVI НС   

Димитър Андреев Делчев е български политик. Председател на политическа партия „Движение България на гражданите“. Народен представител от Реформаторския блок в XLIII народно събрание от 2014 г. до 2017 година. Народен представител от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в XLVI народно събрание от 2021 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 2003 г. завършва едновременно Първа немска езикова гимназия и Първа английска езикова гимназия в София.

През 2009 г. става магистър по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2008 г. е победител с отбора на Софийския университет в състезанието CEEMC по европейско право, организирано от Кеймбриджкия университет и под егидата на Съда на Европейския съюз.

През 2010 г. получава диплома по „Английско и европейско право“ от Кеймбриджкия университет. Има също магистратура по „Мениджмънт и бизнес администрация“ от Американския университет в България (2013). Завършил е редица курсове по право на ЕС, административно и конституционно право, европейско частно право, право на неправителствените организации и др.

В периода 2006 – 2014 г. работи като юридически консултант в правна кантора „Евролекс България“. Практикува право в сферата на европейското право, административно право, дружествено право и търговски сделки.

Обществена дейност[редактиране | редактиране на кода]

От 2009 до 2017 г. Делчев е председател на Сдружението за международни състезания по право. Съдия и национален администратор на състезанието по международно право Philip C. Jessup, което се провежда от 1959 г. във Вашингтон и събира над 550 отбора от 80 различни държави. От 2009 г. работи за популяризирането на състезанията по европейско и международно право сред студентите, съдейства за организиране и провеждане на състезанията в България и чужбина, подпомага подготовка на отбори от студенти, фондонабиране и др.

През 2009 г. е избран за заместник-председател на Клуб „Конрад Аденауер“, на който е член. Като негов член участва в организирането на семинари на политически и експертни теми през призмата на християндемократическите ценности, воденето на лекции и поддържането на мрежа от хора, които имат интереси в десния спектър на политиката.

Като правен консултант предоставя безвъзмездни консултации на неправителствени организации, сред които „Фрий София Тур“, Клуб „Мениджър“, български университети и др.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 г. е съветник в кампанията на Меглена Кунева като независим кандидат за президент на Република България. Взема участие в подготовката на позиции и изготвянето на управленски програми в сферата на правосъдието, вътрешния ред и сигурността.

През 2012 г. става съучредител на политическа партия „Движение България на гражданите“, впоследствие е избран последователно за областен координатор в София област, председател на юридическата група, член на Националния съвет и член на Изпълнителния съвет на партията[1].

На парламентарните избори през 2014 г. Димитър Делчев е издигнат единодушно за водач на листата на Реформаторския блок в София област, като резултатът на РБ в избирателния район е оценен като отличен.

На 27 октомври 2014 г. се заклева като народен представител в XLIII народно събрание на Република България. С конституирането на Народното събрание е избран за секретар на Парламентарната група на „Реформаторски блок“, член на Временната комисия по подготовка на Правилника за организацията и дейността на НС[2], член на Постоянната комисия по правни въпроси и на Постоянната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Избран е за заместник-ръководител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Народен представител от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в XLVI народно събрание от 2021 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Движение България на гражданите“ // Архивиран от оригинала на 2014-10-14. Посетен на 2014-11-04.
  2. Димитър Андреев Делчев Архив на оригинала от 2016-09-16 в Wayback Machine. – в сайта на НС