Направо към съдържанието

Дюсум Кхиенпа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Първият Кармапа Дюсум Кхиенпа
དུས་གསུམ་མཁྱེན་པ
Лама, будистки учител

Роден
1110 г.
Починал
1193 г. (83 г.)

РелигияТибетски будизъм
Кагю
Първият Кармапа Дюсум Кхиенпа в Общомедия

Първият Кармапа Дюсум Кхиенпа е роден в областта Трей Шу в До Кхам в източен Тибет в годината на железния тигър (1110) в семейство на практикуващи будисти, от които получава и първите си Дхарма поучения.

Едва петгодишен той постъпва като послушник в монашеската общност и изучава Махаяна текстове на школата Йогачара, Мадхямака текстове на Нагарджуна и Чандракирти, а също така получава тантра поучения от линията Кадампа. Двадесетгодишен Дюсум Кхиенпа вече е ръкоположен за монах. Изучава кодексите на Виная, получава поученията на Калачакра и „Пътя и Неговия Плод“ на индийския йогин Вирупа.

Тридесетгодишен той пътува до Дак Ла Гампо за да се срещне с Гампопа, държателя на линията Кагю. В качеството на основополагаща практика той му преподал „Лам Рим“ или постепенния път на традицията Кадампа – нещо, което било и неговото собствено начало. Впоследствие Гампопа го определя за свой главен ученик и му предава цялата си приемственост. Казва се, че в момента на неговото пълно просветление – (около петдесетгодишен в областта Кампо Ненанг) Дакините подарили на Дюсум Кхиенпа Черна Корона изплетена от косите им и фактически представлява енергийно поле над главата му и над главите на всичките му следващи прераждания. Короната е символ на това, че той осъзнава истинската природа на реалността. Той остава на това място осемнадесет години и по това време получава името си Дюсум Кхиенпа, което означава познаващият трите времена – минало, настояще и бъдеще.

По – късно основава манастира Цурпху, който е главно седалище на следващите Кармапи чак до 1959 година или китайската окупация на Тибет. Основава също и манастирите Мар Кхам и Карма Гьон, където се среща с основния си ученик и приемник на линията Дрогон Речен. Освен приемствеността той му оставя и писмо с предсказание и инструкции как да бъде открито и разпознато следващото му прераждане. Така Дюсум Кхиенпа става хронологически първият съзнателно прераждащ се лама (или Тулку) на Тибет. Дрогон Речен предава линията на Помдрагпа, а той на свой ред на втория Кармапа Карма Пакши.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Thinley, Karma. The History of Sixteen Karmapas of Tibet. USA, Prajna Press, 2008. ISBN 1-57062-644-8. p. 150. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]