Направо към съдържанието

Жени (роман на Буковски)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Жени
Women
АвторЧарлс Буковски
Създаване1977 г.
САЩ
Първо издание1978 г. г.
 САЩ
Оригинален езиканглийски
Страници291
ПредходнаFactotum
СледващаШунка върху ръж

Издателство в БългарияАлекс Принт (1995)
ПреводачЦвета Георгиева
ISBNISBN 0-87685-391-2

„Жени“ е роман от Чарлс Буковски от 1978 г., с участието на неговия полуавтобиографичен герой Хенри Чинаски. За разлика от Factotum, Поща и Шунка върху ръж, „Жени“ е съсредоточен върху по-късния живот на Чинаски, като известен поет и писател, а не като неудачник в безизходица. В него обаче има същата постоянна въртележка на жени, с които Чинаски намира само временно удовлетворение..

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Жени се фокусират върху многото недоволства на Чинаски покрай сблъсъка му с всяка нова жена. Една от жените, представени в книгата, е персонаж на име Лидия Ванс; тя е базирана на някогашната приятелка на Буковски, скулпторката и от време на време поетеса – Линда Кинг. Друг централен женски образ в книгата е наречен „Таня“, която е описана като „малко момиченце-дете“ и приятелка писателка на Чинаски. Те имат любовна афера по време на един уикенд. Реалният прототип на този персонаж пише и самоиздава книга за авантюрата, озаглавена „Отнасяйки моят герой“ под псевдонима Амбър Онийл.[1] Разореният народен певец „Дънки Самърс“ е базиран на Боб Линд.[2]

В книгата псевдонимът на Чинаски е Ханк, който е и един от прякорите на Буковски.

Корица[редактиране | редактиране на кода]

Самият Буковски рисува картината на жената използвана за корицата на книгата.

Издаване[редактиране | редактиране на кода]

Книгата е публикувана едновременно в Австралия от Уайлд и Уоли, които купуват парче от първия тираж на Black Sparrow Press.

Адаптация[редактиране | редактиране на кода]

Към 1996 г. има планирана екранизация на Жени, която никога не се осъществява. Сценаристът, продуцент и продуктов дизайнер Поли Плат адаптира сценария. През 2010-та има нов опит за екранизация; Джеймс Франко, Дон Джон и Волтич Пикчърс работят по нов сценарий написан от Итън Фърман. [3] До към май 2019 г. не е ясно дали този проект е творчески свързан с версията от 90-те и дали филмът ще бъде завършен и разпространен.

Влияния[редактиране | редактиране на кода]

На въпроса за любимия си автор, Чинаски отговаря: „Фанти“. Джон Фанти оказва голямо влияние върху Буковски. През 1980 г. той написва увода за преиздаването на романа на Фанти от 1939 г. „Попитай праха“. Също така в „Секс до дупка“, главният герой Ханк Муди (Ханк е прякор на Буковски) също е вдъхновен от историята.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Howard Sounes, Charles Bukowski: Locked in the Arms of a Crazy Life, Grove Press, 1998, p. 275.
  2. KEY TO CHARACTERS IN BEAT AND BOHEMIAN LITERATURE // BohemiaLit.com. Архивиран от оригинала на 2021-09-16. Посетен на 31 August 2013.
  3. Child, Ben. Charles Bukowski's Women set to be made into a movie // The Guardian. 2015-06-19. Посетен на 2019-05-02.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Barra, Allen. Who was John Fante? // Salon. March 10, 2006. Посетен на May 19, 2018. The Italian American author of Ask the Dust was the quintessential L.A. writer, a big brother to the Beats and the voice of immigrant America.
  • Цитати от Жени
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Women (Bukowski novel) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​