Направо към съдържанието

Иван Михайлов (сдружение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Културен център „Иван Михайлов“
Културен центар „Иван Михајлов“
Карта Местоположение
Информация
Основана2020 г.
РъководителЛюбчо Георгиевски

Културният център „Иван Михайлов (на македонска литературна норма: Културен центар „Иван Михајлов“) в Битоля е просветна организация на българи от Северна Македония. Дружеството е създадено през 2020 година и отваря тържествено свой клуб в града през април 2022 година в присъствието на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, тогавашния премиер Кирил Петков и министри. Председател на дружеството е Любчо Георгиевски. Срещу културния център е подадена жалба от страна на партията „Левица“ за разпространение на расистки и ксенофобски материали.[1] Прокуратурата в Северна Македония започва проверка срещу дружеството скоро след това по съмнение, че документите за регистрацията му не са изрядни.[2]

На 4 юни 2022 година сградата на клуба е нападната от известния певец Ламбе Алабаковски, който подпалва фасадата ѝ с коктейл „Молотов“. В резултат на нападението редица български институции излизат със становище, че това е поредната антибългарска провокация в Северна Македония.[3] Властите в Северна Македония също осъждат нападението в Битоля,[4] но извършителят Алабаковски получава само условна присъда.[5]

След създаването на българските клубове „Иван Михайлов“ в Битоля и Сдружение „Цар Борис III“ в Охрид правителството на Северна Македония учредява специален консултативен орган, който да се произнася за имената на сдруженията в страната.[6] Поради това регистрацията на Сдружение „Цар Фердинанд“ в Богданци се отлага.[7]

През март 2023 година сдружението е заличено от централния регистър в Република Северна Македония.[8]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Председателят на Културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля ще бъде разпитан като заподозрян за разпространение на расистки и ксенофобски материали // bta.bg. Посетен на 22.1.2023.
  2. Прокуратурата в Скопие проверява Българския културен клуб „Иван Михайлов“ и сдружение „Цар Борис Трети“ // bntnews.bg. Посетен на 22.1.2023.
  3. Подпалиха българския център „Иван Михайлов“ в Битоля // segabg.com. Посетен на 22.1.2023.
  4. Официално Скопие осъди атаката срещу българския клуб в Битоля // darik.bg. Посетен на 22.1.2023.
  5. Условна присъда за Ламбе Алабаковски за запалването на входната врата на Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля // bnr.bg. Посетен на 22.1.2023.
  6. Правителственият съвещателен орган, който ще дава становище за имената на сдруженията в Северна Македония, е учреден // bta.bg. Посетен на 22.1.2023.
  7. Скопие забрани новият български клуб в Богданци да носи името на цар Фердинанд // btvnovinite.bg. Посетен на 22.1.2023.
  8. МВнР с остра реакция след заличаването на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля // vesti.bg. Посетен на 25.3.2023.