Индиански бегач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индиански бегач
The Indian Runner
РежисьориШон Пен
ПродуцентиДон Филипс
СценаристиШон Пен
В ролитеДейвид Морз
Виго Мортенсен
Валерия Голино
Патриша Аркет
МузикаДжак Ницше
Дейвид Линдли
ОператорАнтъни Ричмънд
МонтажДжей Касиди
Филмово студио„Маунт Филм Груп“
ЖанрДрама
Премиера1991 г.
(Кан)
Времетраене127 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет$7 милиона
Приходи$191,125 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Индиански бегач“ (на английски: The Indian Runner) е американски филм от 1991 година, драма на режисьора Шон Пен по негов собствен сценарий.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята, развиваща се през 60-те години на миналия век в Небраска, включва двама много различни братя: заместник-шерифа на малкия град Джо и престъпника Франк Робъртс.

Преди събитията във филма Джо се е опитвал да се занимава със земеделие, за да изкарва прехраната си, но не успява да свърже двата края и банката в крайна сметка запорира имота му. Той стана заместник-шериф като начин да издържа младата си съпруга Мария и детето си. Джо е добър, съвестен човек, но има свои демони, с които да се бори. Началният кадър на филма показва преследване с кола, което завършва с това, че Джо използва пистолета си, за да убие човек при самозащита. Това води до противоречиви чувства на Джо относно убийството на престъпника, както и до похвалите и пренебрежението от членовете на неговата общност от тази стрелба. Франк, който е бил замесен в сблъсъци със закона преди да отиде във Виетнам, е описан от баща си като измъчван от "безпокойство". При завръщането си в града той нахлува в дома на брат си и едва не е застрелян от съпругата на Джо. На следващия ден Франк напуска града, без изобщо да се отбие в дома на родителите си. Както Джо заявява в повествованието, Франк е бил прав в преценката си, че родителите му ще разберат, както винаги изглежда, когато наранява онези, които го обичат.

Джо не се чува с брат си известно време, но накрая разбира от баща им, че е в затвора в друг щат. Бе премълчал информацията, за да не разстрои майка им. След това Франк е освободен от затвора и се връща в родния си град с бременната си приятелка Дороти. Майката на Джо и Франк умира, а баща им се самоубива скоро след това. Франк се опитва да се установи и работи в строителството, но продължава да има проблеми със закона, което го поставя в конфликт с Джо. Когато идва моментът съпругата на Франк да роди, Франк е в бар и го „изпива“, което предизвиква конфронтация с Джо. След като Джо си тръгва, Франк бие бармана до смърт със стол и напуска града с Джо на опашката му. Филмът завършва с това, че Джо позволява на Франк да избяга през държавната граница.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Дейвид Морз Джо Робъртс – полицай
Тревър Ендикот 12-годишния Джо Робъртс
Виго Мортенсен Франк Робъртс – бивш престъпник, брат на Джо
Брандън Флек 7-годишния Джо Робъртс
Валерия Голино Мария Робъртс – съпругата на Джо
Патриша Аркет Дороти – приятелката на Франк
Чарлс Бронсън Г-н Робъртс – братя баща
Санди Денис госпожа Робъртс – братя мама
Денис Хопър барман Цезар
Джордан Роудс Рандал
Бенисио дел Торо Мигел

Бележки[редактиране | редактиране на кода]