Направо към съдържанието

Индуктивен датчик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Елементите на обикновен индуктивен датчик.
1. Индуктивен елемент
2. Генератор на променлив сигнал
3. Демодулатор
4. Тригер
5. Изход
Промишлен индуктивен датчик

Индуктивен датчик е безконтактен датчик, предназначен за контрол на положението на обекти от метал и не е чувствителен към други материали. Основен принцип на индуктивните датчици е управление на индуктивността чрез една физическа величина.

Принцип на действие[редактиране | редактиране на кода]

Принципът на действие[1] е на основата на изменението на амплитудата на колебанията на генератора при доближаването в зоната на чувствителния индуктивен елемент на метален, магнитен или феромагнитен материал с определени размери. При подаването на захранващото напрежение на повърхността на индуктивния елемент се създава променливо магнитно поле. Това поле създава вихрови токове в материала, които водят до изменение на амплитудата на колебанията на генератора. В резултат на това се изработва аналогов изходен сигнал, големината на който се изменя от разстоянието между датчика и контролирания предмет. Един тригер (електроника) преобразува аналоговия сигнал в логически.

Феромагнитни материали като желязо и стомана, имат по-голямо разстояние на въздействие върху индуктивния датчик, докато немагнитнитните материали, като алуминий и мед могат да намалят обхвата на действие на индуктивния датчик до 60% [2]

Съставни части[редактиране | редактиране на кода]

Индуктивните датчици се състоят от следните основни части:

  • Индуктивен елемент
  • Генератор за създаване на променливо електромагнитно поле
  • Тригер
  • Усилвател на електрическия сигнал
  • Светодиоден индикатор за състоянието на индуктивния датчик
  • Корпус с възможност за закрепване, херметизиран с устойчива на външните фактори смола, като масла, механични въздействия и други.
  1. Inductive sensors // 1 септември 2001. Посетен на 29 декември 2015.
  2. Frank Lamb. Industrial Automation: Hands-On. McGraw-Hill Education, 2013. ISBN 9780071816458.